Банките взимат по 400 млн. лева годишно от кредитополучатели чрез едностранно вдигане на лихвите по кредити след сключване на договорите за заем, обяви финансистът д-р Любомир Христов. Трезорите продължават да налагат договори, съдържащи неравноправни клаузи на клиентите си, заяви той.

За да се прекрати това, група експерти предлагат пакет от 7 законодателни мерки. Отворено писмо с искане за въвеждането им подписаха вчера няколко юристи, финансисти и специалисти. То ще бъде изпратено до премиера Пламен Орешарски и до депутатите.

Писмото подписаха финансистът д-р Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти, Богомил Николов от "Активни потребители", проф. Кръстьо Петков, представляващ експертно сдружение ГЛАС, Георги Атанасов от Български финансов форум и адвокати.

Едно от предложенията е определяне на пазарен референтен лихвен процент, посочва вестник "Стандарт". Ефектът от това щял да е, че банките няма да могат да променят едностранно лихвите по кредитите. Следствието щяло да бъдее незабавно намаляване на вноските по съществуващите кредити с между 100 и 600 лв. месечно. Това били сумите, които банки събират без правно основание.

Предлага се и приемане на закон за финансов омбудсман, който да решава извънсъдебно спорове между банки и техните клиенти. Другото предложение е да се приеме закон за несъстоятелността на гражданите, с който да се разграничат тези, които не искат да обслужват дълговете си, от тези, които наистина не могат.