Миналата седмица най-накрая станахме свидетели на котировки над 134.00 при EURJPY, след като явно двойката проби нагоре триъгълника на дневна графика, формирал се от средата на май досега.

По принцип тази консолидация дава цел около 137.00 и нищо чудно да видим такива стойности още тази седмица. Честно казано и аз самият държа дълга позиция давайки шанс за изпълнение на тази идея. Цената обаче постепенно доближава нивата, на които идеята ми за броенето при EURJPY се разваля.

Това, което за момента приемам като броене е, че триъгълникът е приключил първия петък от този месец на 129.88. В момента се намираме във вълна 3 (от общо 5 вълни) на импулсивното движение, което последва.0.

От тук нататък цената трябва да спазва стриктно правилата за импулсивно движение и да ни отведе малко над 137.00, ако моделът действително е този. За момента няма причини за притеснение, с изключение на резкия спад тази сутрин.

От една страна е притеснителна силата му - по-скоро типична за импулс, а не за корекция. От друга страна още 70 пипса, което за тази двойка никак не са много, са нужни за да се преодолее 61.80% ниво на Фибоначи на вълна 3 и така да се наруши идеята ми за импулс.

Преди това негативно би било и застъпването на върха 133.67, което по всяка вероятност ще се случи.

Все пак стопът на дългата си позиция поставям под 61.80% Фибоначи, тоест на 132.89. Ако цената достигне това ниво – освен затваряне на дългата позиция обмислям и заемане на къса със стоп над 134.00.

Очакванията ми са, че сравнително бързо бихме видели дъно и под 131.65, което ще даде сигнали за продажба и по методи различни от вълновата теория по Глен Нийли.

Още нещо ме кара да мисля, че дългата позиция с таргет 137.00 няма да се получи, въпреки ясния триъгълник на дневна графика. Настроението на пазарните играчи безспорно е „за нагоре“.

Моделът бе разпознат от всички трейдъри и до момента най-вероятно носи печалби на масата хора, което на форекс пазара не продължава никак дълго. Още повече и че последните дни наблюдавахме позитивни данни за износа и съответно търговския дефицит на японската икономика.

Това, в комбинация с липсата на изненади до момента при изборите в Германия този уикенд, оформя силно позитивна пазарна нагласа при EUR/JPY. Това, както знаем, води до краткосрочни печалби на повлияните активи, но от друга страна е перфектна ситуация за оформяне на пазарен връх.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на валута