Рискът за дефолт по дълга на България се повишава - въз основа на цените, на които се търгуват инструментите за застраховане срещу подобно събитие.

Това означава, че България става по-рискова дестинация, поне в очите на инвеститорите, което в никакъв случай не е добре за очакваните инвестиции към страната ни.

Петгодишните инструменти за застраховане срещу дефолт по дълга на България (CDS) поскъпват с 23.7% от началото на годината до 125.31 базисни пункта. За сравнение в началото на годината цената на подобно застраховане от неплащане по дълга е била 101.28 пункта.

Добрата новина, доколкото може да има такава, е, че темпът на поскъпване на този род инструменти значително се забавя - до едва 1.7% за последните три месеца.

В основата на това поскъпване определено стоят политически фактори, като несигурността от подаването на оставка на правителството и протестите.

Настоящата цена на тези застрахователни инструменти също така е по-ниска, в сравнение със средата на февруари, когато стойностите бяха от над 135 базисни пункта, а политическата несигурност достигна своя пик.

Инвеститорите оценяват риска от неплащане по родните дългови книжа като по-голям, в сравнение с Мексико, където цената на тези инструменти е 121.16 базисни пункта и сравним с този в страни като Тайланд, Малайзия и Израел.