След като в продължение на година търпеше постоянни загуби, а 99% от състоянието му в размер на 34 млрд. долара се стопи, бразилският бизнесмен Айке Батиста най-накрая вкара основната си петролна компания - OGX, в процедура по фалит, информира Bloomberg.

Компанията има задължения в размер на 3.6 млрд. под формата на издадени облигации на международните пазари и дължи още 500 млн. долара на доставчици.

На 1 октомври OGX пропусна плащане на лихви по своите облигации в размер на 45 млн. долара и се опита да се договори с тях да оставят компанията да оперира до април. За да се случи това обаче, Айке Батиста ще има нужда от 250 млн. долара.

В противен случай OGX ще свърши парите през декември.

Преговорите за подобно преструктуриране на дълга са се провалили и според бразилското издание Valor International една от основните причини за това са отношенията между OGX и друга от компаниите на Батиста - корабостроителницата OSX.

От OGX са предложили кредиторите да конвертират техните облигации в 57% дял от компанията. Батиста и настоящите акционери щели да притежават 10%. OSX е щяла да вземе 14% заради кредити в размер на около 1 млрд. долара, а останалите са щели да бъдат разделени между нови акционери и доставчици.

Кредиторите са помолили Батиста да вложи 500 млн. долара в компанията, а делът му и този на настоящите акционери да бъде намален до 5% от новата компания.