Йената и австралийският долар, които са двете най-лошо представили се основни валути през 2013 г., са на път да запишат най-голямото си седмично повишение от повече от два месеца на фона на признаците, че поевтиняването им напоследък е било прекалено бързо.

Йената върви към повишения спрямо повечето основните валути през тази седмица на фона на спекулациите, че инвеститорите в страната ще репатрират печалбите си.

Еврото пък е на път да запише седмично понижение на фона на очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще засили мерките в подкрепа на икономическия растеж. Допълнителната лихва по 10-годишните щатски държавни облигации в сравнение с тази по сходните германски ценни книжа, беше близо до седемгодишен връх преди очакваното днес изказване на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке. Срещата на ЕЦБ пък е следващата седмица.

Йената поскъпна с 0.5% до 104.26 йени за долар по-рано днес, увеличавайки ръста си през седмицата до 0.9%, което е най-голямото повишение от седмицата приключила на 18 октомври. Японската валута се повиши с 0.6% 142.45 йени за евро и нараства с 1.5% спрямо еврото от 27 декември насам. Еврото пък поевтиня с 0.1% до 1.3665 долара и е на път да отчете 0.6% понижение за последните пет дни.

Австралийският долар поскъпна с 0.7% до 89.70 щатски цента и върви към 1.1% седмичен ръст, който също би бил най-големият от седмицата до 18 октомври.

Йената е на път да отчете седмично понижение след най-големия си годишен спад от 1979 г. насам, който дойде след безпрецедентните стимули за японската икономика от страна на централната банка.

Йената поевтиня с 15% през последната година и е най-лошо представилата се основна валута според корелационният индекс на Bloomberg. Австралийският долар пък отчита втория най-голям спад от 13%. Доларът е поскъпнал с 3.4%, а еврото се е повишило с 8.8%.

Еврото ще поевтинее до 1.33 долара до март и ще падне до 1.31 долара до средата на годината, според осреднената прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News.

Лихвата по щатските 10-годишни облигации бе с 1.10 процентни пункта по-голяма в сравнение с лихвата по сходните германски държавни ценни книжа на 31 декември. Това е и най-голямата разлика от юли 2006 г. насам, според данни на Bloomberg.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги изненада инвеститорите през ноември като понижи основната лихва в еврозоната до рекордно ниските 0.25%. ЕЦБ вероятно ще остави лихвата без промяна на срещата си на 9 януари, според очакванията на икономистите.

Федералният резерв на САЩ обяви на 18 декември, че ще ограничи количеството на изкупуваните всеки месец държавни облигации от 85 на 75 млрд. долара започвайки от този месец. Централната банка вероятно ще намалява изкупуваното количество с по 10 млрд. долара на всяка от следващите си седем срещи, преди да сложи край на програмата през декември 2014 г., според очакванията на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, проведено на 19 декември.

Бернанке се очаква да говори днес по време на конференция във Филаделфия.