С остър тон и бурни дебати премина вчера общественото обсъждане на резултатите от конкурса за нова визия на центъра на столицата. Спечелилите проекти предвиждат Градската градина да стигне до двореца, жълтите павета да бъдат махнати, а бул. “Цар Освободител” да се потопи в тунел.

Нова настилка е заложена на пл. “Александър Невски” - част от плочките ще са със “златно” покритие, с изписани върху тях имена на бележити българи. За бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” се предвижда разширение, а пред Националния стадион - площад.

Вижте как ще изглежда София през 2016 г. според спечелилите проекти

Преди дискусията журито връчи грамоти за участниците в конкурса. Оказа се, че някои от тях не присъстват, а двама отказаха наградите си в знак на несъгласие с класирането на проектите. Начинът на провеждане на конкурса, оценяването на проектите и самите разработки бяха подложени на тежка критика от по-голяма част от присъстващите архитекти.

“Резултатите са смешни”, провикна се арх. Михаил Петков. “Заради заданието конкурсът е като за детска рисунка”, каза арх. Петър Торньов. Арх. Димитър Димитров предложи конкурсът да бъде анулиран, тъй като бил подигравка и подвеждане на архитектите. А главният архитект Петър Диков да подаде оставка.

Най-много забележки отнесе проектът за Градската градина. Дори и от журито се чуха мнения, че не е сериозно да се търси решение чрез тунел под бул. “Цар Освободител”. Арх. Георги Бакалов, който оглавява журито, обяви, че в района трябва да се работи в дълбочина, тъй като там имало канал от 1914 г., които можел да гръмне.

А и след взривяването на мавзолея жълтите павета се нагънали и трябва да бъдат ремонтирани. Журито е изготвило препоръки за преработка на проектите към всички спечелили екипи.

Авторът на този за Градската градина - арх. Владислав Николов от “Никонсулт” обяви, че ще се съобрази с исканията, дори е направил вариант със запазване на жълтите павета и без тунел.

А арх. Диков обяви, че има предел на поеманите обвинения, още повече, че в случая не е оценявал проектите.