Покупката на имот най-вероятно ще е най-големият разход в живота ви. Затова трябва да се извършва изключително внимателно. Предвид на големия по стойност размер на тази покупка, най-вероятно ще ви се наложи да прибегнете до тегленето на ипотечен кредит.

Ето някои от най-лошите решения, които можете да вземете в този момент, които на пръв поглед изглеждат разумни.

1. Не можете да си го позволите

Специалистите съветват да не прибягвате до тегленето на ипотечен кредит, чиято месечна вноска превишава 40% от вашия доход. В противен случай рискувате да достигнете до момент, в който няма да можете да плащате вноските и да загубите всичко, което сте дали до момента, включително и имота.

Ако банката не съумее да погаси задължението от продажбата на имота, то вие ще продължите да сте неин длъжник, предвид на липсата на закон за банкрут в страната ни. Така рискувате цял живот да работите за банката.

2. Теглите кредита за максимално допустимия срок

Може да ви изглежда примамливо да теглите 30-годишен кредит поради по-малките месечни вноски, или някой банков служител да ви посъветва това. Истината е, че при настоящите високи нива на лихвите малко по-високи месечни вноски за по-кратък период на кредита могат да ви спестят огромна сума под формата на дължими лихви.

Кредит от 50 000 евро за 30 години ще ви струва 130 000 евро при настоящите най-ниски лихви от 7.8%.

Същата сума, изплащана за 20 години, ще ви струва 99 000 евро, или ще спестите 34 хил. евро, ако се натоварите с малко по-високи месечни вноски.

3. Не сте погасили краткосрочни задължения, преди да теглите ипотечен кредит

Една от грешките, поради които хората прибягват до максималния срок, е фактът, че не са си погасили краткосрочните кредити (кредитни карти, потребителски кредити, стоки на изплащане и др.) преди да теглят ипотечен кредит. Те съществено намаляват разполагаемия доход на кредитоискателя, който се използва при определянето на формулата за това какъв по размер и срочност кредит може да бъде отпуснат.

И тъй като традиционно кредитоискателите имат нужда от конкретна сума пари, то въз основа на разполагаемия кредит и погасителните вноски промеливата, която могат да „бутат“, е срочността. Именно това често води до тегленото на максимални като срок кредити.

4. Теглите максимален обем кредит

Често хората прибягват до тегленето на максималната сума, която банката им разрешава, с идеята, че могат да им потрябват пари. Както вече споменахме, цената на кредита е изключително висока и не бива да теглите повече от това, от което наистина имате нужда.

Това, че може да ви бъде отпуснат кредит от 100 000 евро, не означава, че трябва да вземете тази сума. Имайте в предвид, че голяма част от разходите, които ще плащате по кредита, са на база на размера на отпуснатата от банката сума.

5. Не се консултирате с професионалисти

Бъдете резервирани към хора, които казват: „повярвай ми знам как стоят нещата“. За да избегнете възможността да „надхвърлите възможностите си“ с покупката на имот и да загубите всичко, посъветвайте се с професионалист. Съвети от познати и приятели, които не са квалифицирани, често могат да доведат до сериозни финансови загуби.

Потърсете помощта на адвокати, финансови съветници и кредитни специалисти. Последните могат да ви предложат кредит, който най-пълно и точно отговаря на вашите възможности, изисквания и предпочитания, като това няма да ви струва нищо (предвид на практиката кредитните консултанти да приспадат комисионата си от банката, не от клиентите й).

6. Прибягвате към екзотични валути

За щастие, това не е особено популярно у нас, макар и да беше широко разпространена тенденция в ЦИЕ преди няколко години. Може да ви се струва примамливо да теглите кредит в някаква друга различна от лева и еврото валута, но имайте предвид, че така поемате сериозен валутен риск, който може значително да повиши цената на кредита.

7. Не четете внимателно клаузите по договора

Макар дребните букви да са забранени в новите договори за кредити, не се заблуждавайте, че банката не може да запише някъде неизгодни условия, дори и с нормални букви. Бъдете сигурни, че сте прочели и разбрали договора по кредита. Най-добре е да направите това с адвокат.