Доларът поскъпна до най-високото си ниво спрямо йената от седмица насам преди очакваните днес данни, които според прогнозите ще покажат, че продажбите на дребно в САЩ бележат ръст в трети пореден месец.

Доларът се търгуваше близо до най-високото си ниво спрямо еврото от месец, след като подобряващите се икономически данни от САЩ дават все повече основания на Федералния резерв да продължава да ограничава стимулите приближавайки се все повече до първото увеличение на лихвите от 2006 г. насам.

Йената поевтиня спрямо повечето основни валути, след като цените на японските акции нараснаха. Австралийският долар отстъпи от четириседмичния си връх преди обявяването на новия бюджет на Австралия днес и след като данни показаха, че броят на отпуснатите жилищни заеми неочаквано е намалял през март.

Доларът се оскъпи с 0.1% до 102.25 йени по-рано днес, след като преди това докосна 102.24, което бе най-високото ниво от 5 май насам. Доларът се търгуваше без промяна спрямо еврото на ниво от 1.3757, след като докосна 1.3745 на 9 май, което бе най-високото му ниво от 8 април насам. Йената поевтиня с 0.1% до 140.66 спрямо еврото.

Японският борсов индекс Topix днес скочи с 1.6%.

Продажбите на дребно в САЩ вероятно са нараснали с 0.4% през април, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg News. Продажбите отбелязаха повишение от 1.2% през март, което бе най-голямото от август 2012 г.

Близо 70% от излезлите данни за щатската икономика от 9 май насам са по-добри от очакваните, което е най-високият процент от октомври 2009 г., според индекс на Westpac Banking Corp.

Доларовият индекс на Bloomberg, който след представянето на щатската валута спрямо 10 други основни валути, бе на ниво от 1 008.54 пункта, след като вчера затвори на 1 008.35 пункта, което бе най-високата му стойност от 29 април насам.

Еврото поевтиня миналата седмица, след като Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви на 8 май, че банката ще облекчи паричната си политика през следващия месец.

Следващата среща на ЕЦБ е на 5 юни.

Днес правителството премиера на Австралия Тони Абът представя първия си годишен бюджет, след като спечели изборите през септември, като целта на управляващите е да ограничат рекордния фискален дефицит посредством намаляване на обществените разходи и въвеждането на нови мерки за увеличаване на приходите.

Днес стана ясно, че отпуснатите жилищни заеми в Австралия намаляват с 0.9% през март, което е първото понижение от година. Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg бяха за ръст от 1%.

В Китай, която е най-големият търговски партньор на Австралия, продажбите на дребно вероятно са нараснали с 12.2% през април в сравнение с година по-рано, докато промишленото производството бележи ръст от 8.9%, според осреднената прогноза на анализаторите преди очакваните днес данни.