Смятам, че има прекалено много регулации на пазарите, коментира по време на панел „Капиталови пазари“ на форума „Шумът на парите“ Михаел Бюл, главен изпълнителен директор на Виенската фондова борса.

Определено мога да кажа, че съм либерал по отношение на регулирането на пазарите. Смятам, че има прекалено много регулации. Сега непрекъснато се добавят нови и нови и това пречи и уврежда финансовия пазар като цяло. Говоря за пазарите, за борсите и банките.

Виждаме как се натоварват банките с налудничави такси. Политиците обвиняват банките за кризата, но това е криза на държавността. В Европа има криза на държавния дълг, защото всички държави харчиха твърде много в миналото, заяви Бюл.

Сега те натоварват банките допълнително с най-различни регулации. Първоначалното намерение на регулаторите бе да се увеличи конкуренцията. Разбира се, никой от евродепутатите няма да признае, че сме се провалили, и затова се преминава към нови правила и регулации, създаде си MiFID2.

Прекомерната регулации прави така, че прозрачната дейност на борсите да се прехвърля другаде, смята Михаел Бюл. Преминава се от прозрачните към по-малко прозрачни дейности. В момента няма точни цифри, но около 50-60% от търговията в Европа се осъществява на неофициален пазар. Когато се добави и търговията с деривати, около 75% от търговията е извънборсова.

Проучване сочи, че 85% от компаниите в Източна Европа се финансират от банкови кредити и 15% от инвестиционен капитал. В останалите части на Европа съотношението е 75% финансиране на компаниите с банкови кредити и 25% от финансовите пазари. За сравнение в САЩ 75% от компаниите се финансират с инвестиционен капитал.

Така че имаме дълъг път пред себе си в догонване на американците, но няма стимули. С Базел 3 и повишаване на капиталовите изисквания, фирмите ще имат стимули за използване на повече инвестиционен капитал, но като цяло стимулите не са в правилна посока. Може би ще трябва да почакаме няколкостотин години, за до постигнем съотношението в САЩ, заявява диреторът на Виенската фондова борса.

В проспектите за първично публично предлагане сериозно са засегнати рисковете, като в неколкостотинте страници има поне 20 страници, предупреждаващи за потенциални загуби. В същото време, ако един инвеститор загуби пари, започва съдебен процес. Съдиите казват не разбираме материята. Необходимо е хората да познават материята и това важи и за политиците. Тези, които не разбират материята, просто не трябва да се включват, каза още Бюл.

В момента се извършва консолидация в групата, включваща обединените покрай Виенската борса пазари, но търсим възможност за разширяване на групата и навън. Целта ни при придобиване на нови борси е за поне 50% дял, макар и да имаме участия под този процент, като в Чехия например.

В Будапеща сме с миноритарно участие, така че знаем какво е да си малцинство. По важните въпроси винаги гласува мажоритарят. Определено обаче има предимства при хоризонталната интеграция.

Много твърдо вярвам, че на пазара има място за всичко. Като говорим за малки и средни предприятия те се листват на нашите малки пазари. Това са местни пазари, на които участват местните брокери, местни анализатори предоставят анализа на местните инвеститори. Това няма да се случи, ако една малка компания се търгува в Лондон. Там никой не се занимава с подобни фирми. Тъй като на пазара няма ликвидност инвеститорите не искат да купуват такива книжа. Това не е нашата цел.

Компаниите е добре да са листвани там където са седалищети и ние се ориентираме към това. Има смисъл това да се развива и полагаме усилия към това. Когато се предлагат решения вътре в рамките на групата всичко е по-лесно. В дъното на тази верига става въпрос за местен монопол. Тези неща могат и да се променят, но ще се променят след 10-на година. Опитваме си да се сътрудничим и да намаляваме разходите в резултат на това.

Причината да се откажем от пазара на деривати е, че печалбата не е достатъчна. Това е една дейност в която печалбата намаляваше през годините. Дериватите могат да са търгуват навсякъде, няма процедура на листване и т.н. Това е световен бизнес. Има един два големи пазари на деривати. Става въпрос за икономика на мащаба. Решихме да прекратим тази дейност преди година и половина.

Същото е и в Чехия. Там имаха три-четири продукта, които бяха прехвърлени във Виена но беше пълен провал. На борсата в Любляна не се стигна до въвеждане на деривати. Ако няма достатъчно зрял пазар, няма смисъл да се започва с тази търговия, заключава Бюл.

Форумът "Шумът на парите" се осъществява със съдействието на Мтел, Сосиете Женерал Експресбанк, ДЗИ – KBC Group, Лукс Имоти, ПОК Доверие, Провидент Файненшъл България, Консултантска къща Амрита, ActivTrades и LG.

Организационен партньор на събитието тази година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик радио, новинарските сайтове fakti.bg, novini.bg и cross.bg, както и специализираните imot.bg, Seenews и insurance.bg.