Основно заради липса на готов качествен продукт на пазара за недвижими имоти в Европа, инвестиционните обеми при бизнес сградите през първото тримесечие на 2014 г. са били с 31% по-ниски, в сравнение със същия период през 2013 г. ( 29 млрд. евро срещу 38 млрд. евро).

Това показва проучване на Colliers International. Докладът за европейските капиталови потоци през първите три месеца на 2014 г. показва, че докато общите обеми в района на цяла Европа са намалели, 19.8 млрд. евро са инвестирани зад граница, което се равнява на 70% от общата им стойност за отчетния период - срещу само 45% за същия период на миналата година.

Въпреки че инвестиционните обеми отчитат спад в целия регион, Германия бележи най-високите си стойности на този показател от 2007 г. насам. Немските инвеститори са изключително активни на собствения си пазар, а инвестиционните сделки, които те са осъществили, представляват 49% от всички транзакции в сектора за страната.

Въпреки това, Colliers отчита, че по-мащабните сделки са осъществени от международни купувачи, включително сделките по закупуването на бившата централа на WestLB в Дюселдорф от Blackstone, на стойност 350 млн. евро, и закупуването на портфолио от четири търговски центъра в Източна Германия от Morgan Stanley, за около 400 млн. евро.

В доклада се подчертава, че апетитът на инвеститорите към т.нар. „сигурни“ пазари, начело с Лондон и Париж, продължава да расте с нестихващ интерес и привлича към себе си по-голямата част от всички трансгранични инвестиционни потоци.

„Сигурните“ пазари са предпочитани и от държавните инвестиционни фондове и международните застрахователни компании, които търсят стабилни, гарантирани приходи.

Ричард Дивал, директор „Трансгранични капиталови пазари“ за ЕМЕА, коментира: "За момента Лондон е най-търсен от азиатските инвеститори, особено от новите играчи, като най-апетитни са офисните проекти в London City. Китайските застрахователни компании, които вече имат разрешение и възможност да инвестират извън страната си, представляват източник на свежи пари, които бързо намират пътя си към Европа, с първа спирка - Лондон.

Известно е, че една от добре познатите китайски застрахователни компании възнамерява да инвестира около 800 млн. паунда в лондонския Canary Wharf и в един от първите му проекти на пазара за недвижими имоти в Лондон; говори се, че тайванска застрахователна компания е в процес на преговори за инвестиции на стойност 400 млн. паунда за офиси в London City."

Наблюдаваме някои малайзийски и китайски капитали с нарастващ апетит за риск и поглед, отправен към търговските центрове във Великобритания.