Ако нямате акции от Адванс Терафонд, Софарма и Монбат, то вие нямате компаниите, съставляващи над 40% от индекса SOFIX. Грубо казано, без тези компании ще изпуснете 40% от движението на индекса.

Изминалата една година бе позитивна за SOFIX, като за посочения период той е добавил над 43% към стойността си.

И докато е ясно кои са големите печеливши за този период, видни от таблицата по-долу, въпросът, който остава пред инвеститорите, е какви ще са тенденциите в бъдеще и ще изнесат ли тези компании тежестта на евентуален по-нататъшен ръст за SOFIX.

Компания Изм. % 1 г. Отдалеч. От ср. ц. Първа инвестиционна банка 124,00% 23,82% М+С хидравлик 117,54% 22,40% Неохим 87,73% 57,24% Стара планина Холд 68,50% 18,06% Софарма 63,11% 29,06% Индустриален холдинг България 59,73% 20,38% Химимпорт 51,43% 29,71% Централна кооперативна банка 49,02% 10,17% Монбат 47,60% 36,71% Зърнени Храни България 46,40% 11,83% Адванс Терафонд 30,35% 15,12% Албена 19,73% -5,67% Фонд за недвижими имоти България 15,49% 11,38% Булгартабак холдинг 14,34% -4,55% Еврохолд България 5,21% 4,61%

Един от начините за „отиграване“ на очакванията за по-нататъшен ръст е залагане на компаниите, изостанали със своето повишение зад пазара, или залагане на акциите с така наречения „догонващ потенциал“.

Макар тази стратегия да има сериозни противници сред анализаторите, изразяващи тезата, че за подобно изоставане най-вероятно има фундаментални причини, подобни тенденции се наблюдават в момента на щатските пазари.

Вместо да се чудят дали ще продължи ръстът, много от големите играчи преструктурират портфейлите си, позиционирайки ги, от една страна, за по-добро представяне при евентуална корекция, от друга - към компании с „догонващ потенциал“.

Ролята на подобен залог играят компаниите от енергийния сектор, които се представяха значително по-слабо от пазара през последните години. В същото време щатските инвеститори захвърлят акциите на „нагорещените“ компании от технологичния сектор и модерните през последните години социални медии.

При следването на тази стратегия би следвало да отличим имената на пет компании от индекса, чиито акции са се повишили с по-малко от това на бенчмарка - Адванс Терафонд, Албена, Фонд за недвижими имоти България, Булгартабак холдинг и Еврохолд България.

Акциите на Еврохолд, които са най-слабо повишилият се компонент на SOFIX, с ръст от едва 5% за последната една година, са един от добрите му защитни компоненти при корекции.

При наблюдаваните две сериозни корекции на индекса от около 30% от септември на 2009 до средата на 2010 година и почти през цялата 2011 г. акциите на холдинга се понижиха средно с 5.3% за двата разглеждани периода.

Още две от компаниите с доходност за последната една година под тази на SOFIX се отличават със статут на защитни позиции, доказали това при предходни сериозни корекции на индекса, като това са двата АДСИЦ-а – Адванс Терафонд и Фонд за Недвижими имоти България.

Друга стратегия е да видим на какви средни цени са придобити акциите при дадена компания въз основа на изтъргувания им обем за последната една година, което ще ни даде много по-реална представа за повишението при позициите (на база на настоящите им цени на търговия).

Тук логиката е, че купувачите (особено големите институционални инвеститори) няма да бързат да излизат от придобитите позиции или най-малкото ще търсят определена доходност от нивата, на които са ги купили в следващите няколко години.

Прилагането на стратегията за „догонващ потенциал“ ще отличи компаниите, които в най-малка степен се търгуват над средните си стойности за последната една година, и особено ако има такива, които се търгуват под средните си стойности.

Както се вижда от таблицата, съвпадение има при три от петте компании с доходност под тази на SOFIX, които са най-близо до средните си цени на търговия за последната една година.

Албена и Булгартабак се търгуват в момента при цени под средните им за разглеждания период, (като трябва да уточним, че изтъргуваният обем при Албена е изключително малък, за да се правят генерални изводи).

Неохим, Монбат и Химимпорт се търгуват най-далеч от средните им цени за последната една година.

За тези, които смятат, че победителите ще продължат да изнасят ръста на SOFIX на своите плещи, интерес биха предизвикали ЦКБ и Зърнени Храни, чиито акции са изпреварили по представяне това на SOFIX, но в момента се търгуват едва на около 10-12% от средните им цени за последната година.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.