Европейските индекси отвориха на отрицателна територия, след като вчера се възстановиха от най-големите си загуби от март насам. Понижението стана реалност в очакване на речта на председателя на Фед – Джанет Йелън пред Конгреса. Фючърсите на щатските и азиатските индекси се търгуват без съществена промяна.

Акциите на Telekom Austria AG могат да са обект на активна търговия днес, след като от America Movil SAB обявиха, че възнамеряват да повишат дела си в компанията.

Фючърсите на индекса на водещите европейски компании Euro Stoxx 50 Index се понижиха с 0.3% до 3 178 пункта. Тези на британския FTSE 100 загубиха 0.2% от стойността си.

Вчера индексът Stoxx Europe 600 добави 0.9% към стойността си, което бе най-голямото му повишение от седмица насам. Показателят се понижи с 3.2% през изминалата седмица.

Инвеститорите се фокусират върху речта на Йелън, след като ръководителят на Фед обяви през миналия месец, че лихвите ще бъдат запазени ниски още дълго време.

По-нататъшно въздействие върху пазарите днес ще окажат данните за продажбите на дребно в САЩ, които се очаква да са нараснали с 0.6% през юни, спрямо 0.3% ръст през май.

Въздействие върху европейските пазари могат да окажат и данните за инвеститорското доверие в Германия през юли. Показателят се очаква да се понижи до 28.2 пункта, спрямо 29.8 пункта през юни.

Фючърсите на суровия петрол се търгуват близо до двуседмичен минимум, преди данните за запасите на суровината в най-голямата световна икономика. Петролът се търгува с понижение от 12 цента спрямо вчерашните си нива на затваряне при 100.80 долара за барел с доставка през август.

Анализатори коментират, че ключово ниво на подкрепа е психологическата граница от 100 долара за барел. Ако посочената граница остане в сила, то може да видим повишение на ценната суровина през следващите седмици, предвид на навлизането в активния летен сезон.

Златото успя да се задържи при нива над едномесечня си минимум, достигнат вчера, след като благородният метал се понижи до 1303.10 долара за унция.