Страните от Източна Европа не успяват да привлекат сериозни чуждестранни инвестиции, защото все още се приемат от инвеститорите като „Див запад“, особено България, Румъния и Сърбия, пише изданието CNBC.

Тези страни не успяват да предприемат политики, с които да убедят инвеститорите, че нещата са се променили, и да преодолеят негативните асоциации, с които ги свързват, пише още изданието.

„Смятам, че има известен напредък по отношение на корупцията в региона“, коментира Емил Тедешчи, изпълнителен директор на хърватската компания Atlantic Grupa, визирайки осъждането на бившия министър-председател на страната на осем и половина години затвор през 2012 година за подкупи.

Това действие съдейства Хърватия да повиши позицията си в индекса на Transparency International относно корупцията по света.

„Властите в Хърватия започват да разчистват бъркотията. Няма хора, които да са под протекцията на президента и това е страхотно“, допълва Тедешчи.

На север в Словакия проблемите са далеч по-сериозни, особено във връзка с финансови престъпления. През 2008 година в страната избухна скандал за продажбата на квотата за вредни газове на офшорна компания на занижена цена (в сравнение с подобни сделки от останалите страни в региона) и впоследствие препродадена на много по-висока цена. Въпреки разследването на случая, не бе доказано наличие на корупция.

Според редица пазарни наблюдатели налице са сериозни признаци, че определени финансови групи се опитват да въздействат на решенията на правителството, особено що се отнася до публични проекти на стойност милиарди евро.

Въпреки гореописаното Словакия се представя значително по-добре в класацията за корупция в сравнение със страните от Балканите.

Сърбия например е една от страните в Източна Европа с най-високи нива на корупция. Според 70% от сърбите публичният сектор е „пропит от корупция“ и е „много сериозен проблем“.

Това е доказателство, че трябва да се направи много повече, за да се спрат тайните сделки и подкупите, ако страната иска да се присъедини към ЕС.

Новоизбраният премиер на Сърбия, както и редица други политици обещаха да работят в посока на решаването на този проблем. Сред мерките са избор на независим информационен комисионер, както и осигуряване на свободен достъп до информацията със закон.

Тромавата и неефективна съдебна система в Сърбия обаче, все още плаши сериозно чуждестранните инвеститори.

„Отлагахме реформите с десетилетия и сега трябва да направим всичко, за да създадем по-добра бизнес среда“, коментира сръбският премиер Александър Вучич, пред финансовото издание CNBC.