Трансграничните инвестиции към Европа нараснаха с близо 1/3 (32%) на годишна база през първото полугодие на 2014 г., като достигнаха 44 млрд. евро, което представлява около 57% от общите европейски инвестиционни обеми.

Приблизително 53% от капиталовите потоци на континента идват отвън.

Докато азиатските инвеститори продължават да доминират в Централен Лондон, купувайки активи с под 5% възвръщаемост на инвестициите, докладът „Капиталови потоци“ на Colliers отчита, че през последното тримесечие по-оптимистичната икономическа перспектива и доброто разбиране за пазара привличат нови и по-утвърдени азиатски капитали, склонни да поемат също повече риск.

Ричард Дивал, ръководител на „Трансгранични инвестиционни транзакции“ за Colliers International в ЕМЕА, коментира: "Все повече утвърдени азиатски играчи са готови да рискуват с инвестиции извън централната част на Лондон, поглеждайки и към друг клас активи, например търговски центрове с недоразвит потенциал в Обединеното кралство, или инвестират в офиси със стабилен доход в други първостепенни пазари на Европа".

"По-специално, през последните месеци в Colliers сме свидетели на инвеститори, предвождани най-вече от южнокорейски, китайски и тайвански застрахователни компании, които се насочват към пазарите в Париж и големите германски градове, но все по-често и към Мадрид и Рим.

Това беше потвърдено от GIC (Сингапур), които наскоро купиха търговски център Roma Est в Рим и от Dalian Wanda, които станаха собственици на историческия небостъргач Edificio Espana в Мадрид, с цел реконструкция".

Канадските инвеститори са все по-активни в континентална Европа, заедно с австралийските фондове и държавни инвестиционни фондове (ДИФ), като NBIM и Kuwait Investment Authority, които също предприемат европейска експанзия.

Налице е нарастващо чуждестранно участие и инвестиции в холандски жилищни проекти, докато германските инвеститори укрепват присъствието си в имоти, находящи се в широкия център на Амстердам.

Инвестиционните обеми в Холандия достигнаха почти 4 млрд. евро само през първото полугодие на 2014 г. (растеж от 70% на годишна база), от които 2.4 млрд. евро - трансграничен капитал.

Бруно Берета, старши анализатор за Colliers International в ЕМЕА, казва: "Испания също се радва на възраждане на инвестиционни сделки, тъй като инвеститорите разширяват фокуса си на пазара за търговски площи и поглеждат към възможности за развитие на нови проекти.

Трансграничните инвестиции в Испания достигнаха 2.3 млрд. евро само през първото полугодие на 2014 г., в сравнение с 780 млн. евро миналата година."

В доклада също се споменава за желанието на инвеститорите за алтернативен продукт, най-вече хотели и апарт-хотели, което доказва, че този тип имоти се утвърждават все повече като обособен клас активи.

Придобиването от страна на Apollo Global Management (САЩ) на портфолио от 18 хотела в Германия, Испания и Франция, оценени на 425 млн. евро се смята за първата инвестиция на компанията в хотели в Европа, докато QIA (Катар) наскоро добави пет хотела към портфолиото си, по един в Кан, Мадрид, Франкфурт, Амстердам и Рим.