Норвегия е най-добрата страна, в която човек да остарее, според индекс на качеството на живота при по-възрастните хора, обхващащ 96 страни.

Индексът Global AgeWatch на HelpAge International оценява социалното и икономическо благополучие на хората на възраст над 60 г.

В индекса страните от Западна Европа и Северна Америка са класирани високо, докато Афганистан заема последното място.

Според доклада на HelpAge International до 2050 г. 21% от населението по света ще е на възраст над 60 г.

Индексът покрива четири сфери – сигурност на доходите, здраве, лична дееспособност и това дали съответният човек живее в "осигуряваща му възможности среда".

Веднага след Норвегия в класацията се нарежда Швеция, следвана от Швейцария, Канада и Германия.

България е приблизително в средата на класацията, заемайки 56-о място. Страната ни се представя най-добре по критерия дееспособност (45-о място) със заетост над средното ниво (45.8%) и образователни постижения при възрастните хора под средното ниво (50%) за своя регион.

Страната ни заема 47-о място по отношение на сигурността на доходите, падайки в класацията, в сравнение с 2013 г., което се дължи на ревизия в данните за пенсионното покритие.

По критерия здраве България е по-близо до дъното в класацията, заемайки 68-о място (. Най-ниското й класиране обаче е в категорията „Осигуряване на възможности“, където три от четирите индикатора са под средното ниво за региона – сигурност (51%), гражданска свобода (55%) и задоволство от обществения транспорт (55%).

По данни на HelpAge в страната ни живеят 1.9 милиона души на възраст над 60 г. В момента те са 26.6% от населението, като през 2016 г. се очаква да бъдат 29.9%, а през 2050 г. - 36.5%.

В България хората на възраст 60 години могат да очакват да живеят средно още 19 г. от които 14.5 г. в добро здраве. Общо 96% от хората на възраст над 65 г. пък получават пенсия.

Според доклада до 2050 г. в около 40 държави в индекса хората на възраст 60 или повече години ще бъдат 30% от населението. Според ООН броят на хората в тази възрастова група се очаква да достигне 1.4 милиарда до 2030 г.

Според експерти увеличаващият се брой хора, които доживяват до по-напреднала възраст, разбира се, е повод за радост, като напредъкът в здравеопазването, храненето и по-големият икономически просперитет допринасят за това.

Ако се добавят и други фактори, като падащата раждаемост, става ясно защо виждаме не са само повече хора, които живеят по-дълго, но и страни с по-висок процент на възрастните хора.