Доларът се оттласна от едномесечно дъно спрямо йената на фона на спекулациите, че най-дългата му губеща серия от юли насам не е била неоправдана предвид факта, че икономическият растеж на САЩ вероятно е по-голям от този на Япония.

Доларът поскъпна за трети път в последните четири дни спрямо еврото на фона на прогнозите на анализаторите, че очакваните днес данни ще покажат, че промишленото производство в еврозоната пада през август.

Йената поевтиня спрямо повечето от 16-те най-търгувани валути, понижавайки търсенето на японски активи убежища.

Австралийският долар отбеляза повишение във втори пореден ден, след като Централната банка на Китай понижи лихвения репо процент, което даде индикации за евентуално облекчаване на паричната политика.

Доларът поскъпна с 0.3% до 107.19 йени по-рано днес, след като падна до 106.76, което бе най-слабото му ниво от 11 септември насам. Щатската валута записа понижения в предходните три дни, записвайки най-дългата си губеща серия от началото на юли. Доларът поскъпна с 0.2% до 1.2721 спрямо еврото. Йената изгуби 0.1% до 136.35 спрямо еврото.

Доларът поевтинява от началото на месеца, след като от Федералния резерв обявиха, че забавянето на световната икономика може да забави вдигането на лихвите в САЩ и да окаже натиск върху долара.

Щатската икономика ще нарасне с 2.2% през тази година и с 3% през 2015 г., според проучване на Bloomberg News сред икономисти. Японската икономика се очаква да отбележи ръст от 1% през 2014 г. и повишение от 1.2% през 2015 г.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 други основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 063.60, след като падна до 1 058.24 пункта на 9 октомври, което бе най-ниското му ниво от 24 септември насам.

Йената поевтиня, след като декемврийските фючърси на щатския индекс S&P 500 скочиха с 0.5%.

Промишленото производство в еврозоната пада с 1.6% през август, в сравнение с предходния месец, което е най-голямото понижение от септември 2012 г., според проучване на Bloomberg News. Данните се очакват днес.

Австралийският долар поскъпна с 0.2% до 87.91 щатски цента, след като скочи с 1% вчера.