Когато започнете да се занимавате с работа на свободна практика, може да нямате представа какво ви предстои. Но ще се наложи да научите. Как да откривате клиенти, как работи пазарът, дори как да изградите работещ модел на работа от вкъщи.

Две от най-важните неща са да бъдете финансово информирани и да имате стремеж към развиване и упражняване на здравословни навици. Именно тези две неща ще направят така, че да не се провалите през първата си година на свободна практика.

Разделете сметките си

Когато получите първото си заплащане, може да се подлъжете и да вкарате парите в редовната си банкова сметка. Следващият път ще направите същото и така в продължение на няколко месеца.

Докато не дойде моментът, когато се плащат данъците. Тогава ще осъзнаете колко по-разумно е било да заделяте парите за данъци в отделна сметка. Поддържайте две различни сметки и така ще можете да проследите как се развива бизнесът ви.

Освен това няма да изпададе в ситуация да навакствате с плащането на данъците.

Следете разходите си

Когато управлявате собствен бизнес, дори най-малките и незначителни разходи трябва да бъдат взети предвид. Записвайте всичко, като купуването на електронни книги, заплащането на хостинга и дори членската карта в местния клуб. Всичко трябва да е отчетено.

Всеки бизнес има нужда от здравословен бюджет, независимо как оценявате разходите си. Само като имате строг контрол върху разходите, можете да проследите дали печелите достатъчно, за да покривате месечните си потребности.

Вижте още: Как да си изградите навици, които ще ви направят богати

Избирайте снимките внимателно

Мислите, че това е много елементарно? Помислете пак.

Има хора, които, стартирайки бизнес, започват да търсят нужните им снимки в Google. ИзбиратQ която си поискат и продължават напред с работата. Но идва ден, в който получавате съобщение, че сте използвали продукт с авторско правоQ без да имате разрешение за това.

Премахването на снимката може да не е цялото решение на проблема. Вероятно ще трябва да заплатите глоба.

Слагайте пари настрана редовно

Правим още едно уточнение за сметките. Нека да има още една сметка, където да стоят парите ви за черни дни. Може да има периоди от по седмица-две, а и няколко месеца, в които приходите ви да се намалят драстично или пък да нямате такива.

В трудни времена заделените пари ни позволяват да не губим духа си и да продължим да се развиваме като професионалисти на свободна практика.