2015 може да е годината, в която инвеститорите да загубят увереност в способността на централните банки да създадат предпоставки за съществен икономически ръст, коментира Марк Фабер, известен с прозвището „Господин Катастрофа“.

Монетарните стимули от страна на централните банки по света са инициирали съществен ръст в цените на ативите, но не са довели до значителен реален ръст на световната икономика, коментира Фабер.

„До момента цените на имотите в Ню Йорк и Лондон са реагирали много добре на действията на Фед, това обаче не е довело до ръст на националното богатство и повече социално равенство“, предупреждава експертът.

Много анализатори смятат, че програмата за обратно изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ е единственият начин за стимулиране на ръста в еврозоната.

Програмата за обратно изкупуване на активи от страна на Фед в САЩ обаче доведе до съществена инфлация при цените на активите, като ги направи „изключително скъпи“, коментира специалистът.

Стабилно възстановяване би следвало да е базирано на инвестиции, а не на потребление. За компаниите ще е много по-трудно да увеличават печалбите си в настоящата среда.

Негативно мнение изразява и Албърт Едуардс, стратег в Societe Generale. Според него щатският пазар е в мечи цикъл от гледна точка на финансовите оценки.

Централните банки най-вероятно ще са под сериозен натиск да докажат ефективността на провежданата от тях политика, която не е никак евтина за данъкоплатците. Когато стане ясно, че тази политика не е ефективна, ще видим сериозен колапс на пазарите, според Фабер.

„Все още можем да видим по-нататъшен ръст, и дори нива от 2 500 пункта, преди колапса. И този път печатането на пари няма да помогне“, коментира Фабер.

Златото е пръв избор, според Фабер. „Не мога да скъсявам централните банки. С удоволствие бих го направил, но за съжаление, не може. Единственият начин да се скъсяват е като се удължава златото, среброто и платината“, смята още анализаторът.

Развиващите се пазари могат да се представят добре през следващите шест до девет месеца, тъй като ръстът им ще се ускори, смята Фабер.