Индустрията на взаимните фондове търпи големи промени по няколко направления. От една страна, наблюдаваме сериозно пренасочване на средства към индексни фондове, от друга страна, е налице тенденция на понижаване на разходите от традиционните взаимни фондове.

Виж още: Защо средният инвеститор не струва

Ето и фондовете с голям потенциал за тази година, според специалисти от Investopedia:

Fidelity Select Health Care Portfolio (FSPHX)

С разходна норма от едва 0.76% спрямо средната от 1.43% от средствата в сектора, този фокусиран върху здравеопазването фонд се очаква да се облагодетелства от застаряването на населението в САЩ.

Той е фонд с многогодишна история - от 1981 година насам, като акциите му са поскъпнали от 10 долара тогава до 237.16 долара към 7 март на тази година.

Рисковете, свързани с този фонд, са от широка корекция на щатските пазари. Дори и ако подобна корекция стане реалност, може да е добра възможност за добавяне към инвестициите, смятат анализатори.

Vanguard 500 Index Inv (VFINX)

Този фонд попада в списъка с препоръчаните фондове поради изключително ниските си разходи – едва 0.17% спрямо средните за индустрията 1.08%. Той предоставя на инвеститорите широка диверсификация в много сектори и индустрии, като в същото време се отличава и с дивидентна доходност от 1.7% на година.

Идеален е за инвеститорите, които смятат, че пазарът ще продължи да расте.

Vanguard Dividend Growth Inv (VDIGX)

Инвеститорите, които искат да се насочат към компании, подобряващи резултатите си и повишаващи дивидента си, са намерили правилния фонд.

При това при изключително ниска разходна норма – едва 0.31%. Дивидентната доходност е 1.84% на година.

Vanguard Health Care Inv (VGHCX)

Тоз фонд е подобен на фонда, с който започнахме статията. Той обаче има още по-ниска разходна норма – едва 0.35%, като предлага ниска дивидентна доходност при ниво от 0.84% в момента.

Dodge & Cox International Stock (DODFX)

Този фонд инвестира на международните пазари, като 62% от активите му в момента са насочени към Европа. Потенциалът му е значителен, предвид на началото на политиката на печатане на пари от ЕЦБ.

Разходната му норма е относително ниска - при 0.64%, на фона на средната за подобни фондове от 1.19%. Дивидентната му доходност е интригуваща – при ниво от 2.2%.

Loomis Sayles Bond Retail (LSBRX)

Този фонд предоставя добра диверсификация за инвеститорите в няколко различни сектора. Разходната му норма е 0.91%, а дивидентната му доходност е 3.97%.

FPA Crescent (FPACX)

Този активно управляван фонд инвестира в акции и облигации, имоти с понижена стойност и също така ще скъсява акции по преценка на мениджърите.

Той също така държи добро съотношение на кеш, който очаква идеален момент и изгодни сделки. Разходната му норма е 1.14%, като предлага и ниска дивидентна доходност от 0.88%.

Oakmark International I (OAKIX)

Това е фонд, инвестиращ в акции на „мразени компании“. Това е стратегия, която се отплаща в дългосрочен план. Разходната му норма е 0.95% при средна 1.19%. Текущата дивидентна доходност е 1.94%.

Fidelity Strategic Dividend & Income (FSDIX)

Половината от средствата на фонда са инвестирани в акции на компании, изплащащи дивидент. Останалите в недвижими имоти, конвертируеми ценни книжа и привилегировани акции.

Разходната му норма е 0.74%, а текущата му диведнтна доходност е 2.69%.

Виж още: Защо учителите са най-добрите инвеститори

PRIMECAP Odyssey Growth (POGRX)

На последно място, но не по значимост, този фонд инвестира в компании, които показват ръст в резултатите си над средния за сектора си. Той добавя диверсификация по отрасли.

Разходната му норма е 0.63% срещу средна от 1.2% за конкурентите му. Дивидентната му доходност е 0.59%.