Едно от най-големите предимства да търгувате директно с борсовите индекси, отколкото с акции на отделните компании, е, че при тях имаме диверсификация.

Едни от най-известните световни индекси са Dow Jones, Standart & Poor’s 500 и Nasdaq в САЩ, както и DAX 30, FTSE 100, CAC 40, Eurostock 50 за Европа + FTSE MIB и IBEX 35 в Италия и Испания. Последните два пазара дават най-добра възможност за дневна търговия.

Нека да погледнем сега кои пазари се представиха най-добре и кои най-зле през 2014 г. и какво да очакваме от настоящата година. Вижте топ 5 на най-добре представилите се фондови пазари и 5-те най-лоши през 2014 г., според CNN.

Най-добрите са:

1. Аржентина 54.51%
2. Китай 43.32%
3. Индия 29.93%
4. Пакистан 25.69%
5. Турция 24.61%

Ето и най-зле представилите се пазари:

70. Кувейт -13.85%
71. Португалия -18.94%
72. Нигерия -20.67%
73. Гърция -26.62%
74. Русия -44.9%

Не е учудващо, че Гърция е на предпоследно място в класацията с оглед на финансовата криза, която претърпя и проблемите, с които все още се бори, а Русия заради нестабилната си политическа среда и спада на петрола е на последно място.

Все пак петролът, най-големият износ на Русия, прекъсна губещата си сесия от миналата година и в момента се търгува около нивата от началото на годината. В същото време виждаме, че начело застават т. нар. нововъзникващи или развиващи се пазари, набиращи все по-голяма инерция през последните години.

Няма нищо като продължителен бичи пазар, което да ви накара да се чувствате като победител - и точно така може би сте се почувствали с навлизането в началото на тази година.

Въпросът е ще продължи ли победната серия за тези пазари през тази година?

Ако погледнем европейските пазари, един от водещите индекси е DAX 30, който е нагоре с 48% от ноември 2014 г. Руският индекс RTS пък е нараснал с близо 31.5 % от началото на годината.

Ако имахте инвестиция от 10 000 долара с минимален риск и бяхте закупили 5 лота от DAX 30 на нивата от 8500 и ги бяхте продали сега на 11 900, то щяхте да сте напред с възвръщаемост от 170% (или печалба от 17 000 долара).

Аналогията е сходна и за другите глобални индекси. Ако направим сравнение с валутните пазари, на всички е известна обратната корелация между валутите и основните индекси. Да вземем най-често търгуваната двойка евро/долар, да речем, само от началото на годината наблюдаваме крах на единната валута от над 11%.

Това ще рече, че ако бяхме заложили в края на 2014 г. за продължаващ спад на еврото и бяхме отворили позиция с гореспоменатите параметри за продажби в началото на 2015 г., то натрупаната печалба до момента би била около 140 000 долара.

След радикалните мерки на ЕЦБ за QE отпреди един месец може би най-добрата стратегия щеше да е да сме били къси на еврото и дълги на индексите. Ако бяхме следвали подобна по-агресивна стратегия, инвестициите ни биха се умножили многократно.

Преди всичко обаче вашите доходности през 2015 г. ще зависят от избора на правилните инструменти в правилните пазари вместо да разчитате на един подход на широка основа.

Тествайте сега ствоята стратегия за търговия с най-изгодната демо сметка на пазарите.

* Предупреждение за риск: Този материал е само за информационни цели и не е предназначен като предложение или покана за покупка или продажба, нито е официално потвърждение на условията на Admiral Markets UK Ltd.

Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори.

Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите.

Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в Комисията за финансов надзор на Великобритания: FRN 595450.