Златото е ограничена по предлагане суровина и предпочитан инструмент в моменти на кризи. То в известна степен защитава и от инфлация, макар и, както посочват много специалисти, това да не е сред най-силните му страни.

Да се инвестира в злато вече е много по-лесно, в сравнение с допреди няколко години. Върху благородния метал са базирани редица индексни фондове, което го прави достъпно за инвестиране, дори от хора с малки сметки.

И все пак: добра инвестиция ли е златото?

Специалистите са почти разделени на две в очакванията си за представянето на благородния метал. Питър Шиф, главен изпълнителен директор на Euro Pacific Capital, е един от застъпниците на тезата за поскъпване на златото.

Според него златото може да поскъпне до 5 000 долара за унция и дори и по-нагоре. За сравнение, благородният метал се търгува при нива от 1 205 долара в момента.

„Потенциалът за поскъпване на златото от настоящите му нива е феноменален“, коментира Шиф в интервю за CNBC преди седмици.

Виж още: Доларът ще се срине според Питър Шиф

Най-големият индексен фонд, базиран на цената на златото, е SPDR Gold Shares. От създаването на фонда той е генерирал средна доходност от 10% годишно. Сериозно се забавя доходността му през последните години, като за петте години е -0.33%, а през изминалата година е -5.84%.

От началото на годината акциите на фонда са донесли доходност за инвеститорите от 2.22%.

Над половината от търсенето на злато се формира от бижутерийната индустрия, като останалата част се формира от инвеститори и централни банки. Последните повишиха търсенето на злато през последните месеци.

Централните банки са купили над 122 метрични тона злато през първото тримесечие на миналата година спрямо средното за последните пет години от 72.7 метрични тона на тримесечие.

Доброто представяне на златото в последните седмици до голяма степен се предопределя от очакванията Фед да започне да повишава лихвите едва към края на тази година.

Традиционно златото върви в противоположна на долара посока и в тази насока, очакванията за повишение на лихвите и съответно по-нататъшно поскъпване на долара оказват негативен натиск върху цената на метала.

Други специалисти препоръчват покупката на злато поради ниската му корелация с възвръщаемостта на акциите и облигациите. В тази насока, златото е добър актив за диверсифициране на портфейлите на инвеститорите и предпазване от пазарни шокове.

Инвестиционното търсене на златото също нараства от началото на годината. Несигурността, свързана с Гърция, както и геополитическото напрежение, бяха други фактори, повлияли в посока на ръст на търсенето и цената на златото.

Разбира се, не всички специалисти са оптимистични за цената на златото. От финансовата институция Wells Fargo очакват то да приключи тази година в диапазона между 1 050 и 1 150 долара за унция. Това би било понижение с между 4 и 12% спрямо днешната цена на благородния метал.

Виж още: Хеджфондовете залагат на спад в цената на златото

В допълнение, банката препоръчва на анализаторите да не залагат срещу щатската икономика и долара. „Ниската инфлация, по-силният долар и повишение на лихвите от страна на Фед по-късно през тази година са негативни фактори за цената на златото“, според Пол Кристофър, анализатор в Wells Fargo.