Активността на наемателите в сектора на офис имотите в София през първата половина на тази година е с 40% по-висока спрямо същия период на миналата, сочи доклад на консултантската компания Forton.

Основните заявки са от IT и аутсорсинг секторите. Силният интерес доведе до подновяване или започване на строежа на 66 000 кв. м офиси в столицата.

След високата активност през миналата година търсенето на офиси под наем продължава да расте и отбелязва най-високото си ниво за периода след кризата. Към средата на 2015 г. заявките от страна на потенциални наематели са за над 100 000 кв. м.

През първото шестмесечие регистрираното от компанията търсене е с около 40% по-високо спрямо това през същия период на 2014 г., когато интересът на потенциални наематели бе за общо 70 000 кв. м. Над 60% от активните на пазара компании са от секторите на IT и аутсорсинг услугите, които продължават да се разрастват.

„Дружествата от сферата на информационните технологии и центровете за изнесени услуги вече повече от година са ключови наематели на офис пазара. През последните месеци обаче, освен обема на търсене, прави впечатление и размерът на сделките – компаниите се разрастват и се нуждаят от все по-големи площи“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton.

По думите й, ако през миналата година средният размер на наемните сделки е бил 1000-1400 кв. м, сега има търсене за 3000-5000 кв. м и нагоре. Най-активни са компаниите, които са привлекли нови клиенти и бизнесът им расте, но не липсват и новонавлизащи.

В София търсенето е насочено към първокласни офис сгради с отлична локация, големи етажни плочи (над 1000 кв. м) и лесен транспортен достъп, разположени по протежение на основните булеварди или до станции на метрото.

Активността на наемателите и ограниченото предлагане доведоха до недостиг на площи в този клас сгради. Предприемачите реагираха, като според проучване на Forton само през последните месеци е подновено строителството или са започнати близо 66 000 кв. м нови офиси.

Сред размразените проекти са City Tower на площад „Македония“, SPS Tower на бул. „България“, както и Blu Offices на бул. „Брюксел“. Комплексът от две офис тела и хотелска част в района на столичното летище смени собственика си миналата година и ще бъде завършван поетапно. Първата част включва едната кула с 8800 кв. м офис площ.

По данни на Forton с подновеното строителство на Blu Offices до края на тази година ще бъдат въведени в експлоатация около 100 000 кв. м нови офиси от общо строящите се към момента 178 000 кв. м. Още около 57 000 кв. м се очаква да бъдат започнати.

Това ще внесе баланс между търсене и предлагане и ще задържи наемите около вече достигнатите нива. Към момента офертните нива са средно между 10.5 и 12.5 евро/кв. м за сгради клас А в София. Най-високите стойности са постижими в централните райони, но заради силното търсене тенденцията е и наемните нива на първокласни площи по големите булеварди да се доближават до горната граница.

Извън София

Макар че софийският офис пазар остава най-голям и привлича около 90% от търсенето на наемателите, продължава и интересът и към други големи градове. Заради високата конкуренция и недостига на квалифицирани служители все повече центрове за изнесени услуги и дружества от IT сектора се ориентират към втори офис в страната.

Тенденцията е налице от повече от година, като предпочитани са Пловдив и Бургас заради бързата връзка по магистрала „Тракия“, както и Варна. Ключово предимство е наличието на хора с добро образование и чужди езици, а недостатък – недостигът, дори липсата на подходящи офис площи.

В отговор на това търсене през последните месеци се наблюдава активно офис строителство и на тези пазари. Най-интензивно се развива Пловдив, където към момента в строеж или преустройство са около 20 000 кв .м офис площи.

Сред по-големите и модерни проекти е бизнес центърът на „Квалификация консулт“, чийто първи етап вече е пуснат в експлоатация, като вторият етап ще бъде изцяло завършен до края на тази година. „Галакси инвестмънт груп“ също стартира строителството на Office Park Plovdiv през пролетта на тази година

В Бургас „Планекс холдинг“ планира да завърши тази есен бизнес център „Smart Center“ с 10 000 кв. м офис част, който ще е първата първокласна офис сграда в морския град и също е планирана за нуждите на навлизащите аутсорсинг компании в морския град.

Наемите в тези градове са под нивата на софийския пазар, като за Пловдив те са между 6 и 8 евро/кв. м, във Варна и Бургас - около 6 евро/кв. м.