Изключително динамично започва 2015 г. за жилищния пазар. Годината се очертава като най-силната след настъпването на кризата през 2008 г. не само от гледна точка на търсенето и броя сключени сделки, но и повишаването на ценовия диапазон, в който са най-активни клиентите, показват данните на Arco Real Estate за първите пет месеца на годината.

Имотите уверено възстановяват статута си на предпочитана инвестиция, без значение дали клиентите купуват за собствено ползване, или за отдаване под наем заради перспективата за дългосрочно съхранение на парите и защитаването им от сътресения в икономиката.

Тласък на пазара даде затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. и в последствие обявяването на банката в несъстоятелност.

“Ефектът КТБ” обаче се подсилва и от завръщането на пазара на купувачите, уверени в своите доходи и перспективи. Те вече не желаят да отлагат покупката на собствен дом заради стабилизирането на цените на жилищата и дори опитите за нов ръст, които се наблюдават през последните месеци.

Същевременно инвестицията в имот им предлага дългосрочна сигурност от гледна точка защита на спестяванията.

Много семейства решиха също така да се възползват от по-ниските цени, за да придобият нов, по-просторен и по-комфортен дом с по-добра локация, като финансират сделката с парите от продажбата на предишното им жилище и спестявания.

Доходността от инвестицията в имот освен това вече значително надвишава доходността от другата обичайна за България инвестиция – депозитът в банка. Друг стимул са за купувачите на собствен дом са и по-ниските лихви по ипотечните кредити, които се очертава да продължат плавно да се понижават и през тази година. Допълнителна защита на потребителите на кредитни услуги предоставят приетите през 2014 г. промени в Закона за потребителския кредит, които касаят ипотечното кредитиране, и това също активизира ипотечния пазар, който е в очакване и на изцяло нов Закон за ипотечния кредит.

Преди затварянето на КТБ през миналата година пазарът на жилища се развиваше с умерени темпове, с търсене на предимно 2-стайни жилища с площ около 70 кв. м и продажна цена около 50 000 евро, както и на 3-стайни жилища с площ около 120 кв. м и продажна цена 80 000 – 90 000 евро.

След поставянето на банката под специален надзор обаче се засили търсенето на жилища с по-голяма площ, добро местоположение и ниска продажна цена. Доказателство за това е и резкият ръст на огледите от близо 40%, който отчита Arco Real Estate. Причината – масовият потребител избра да инвестира спестените си пари в имот, но без да търси допълнително финансиране от кредитни институции.

В най-масовия случай се търсят 2- и 3-стайни жилища с площ 80-90 кв. м на продажни цени от 45 000 до 60 000 евро.

Тенденцията за увеличаване на активността на купувачите се задържа и през тази година. Запитванията от началото на 2015 г. до края на май 2015 г. се увеличават с 50% спрямо същия период на 2014 г.

Огледите за периода януари-май 2015 г. се увеличават с над 5 на сто за периода януари-юни 2014 г., а продажбите отбелязват впечатляващ ръст от почти 2.5 пъти. Това означава, че клиентите са по-решителни по отношение достигането на сделка.

Наблюдава се трайно намаление на интереса на купувачите към малките апартаменти. За периода януари-май 2015 г. сделките с 1-стайни апартаменти и ателиета достигат 26% от всички спрямо 28% през същия период на 2014 г. и 29% през същия период на 2013 г.

Сделките с 2-стайни жилища все още са над ключовата граница от 30%, но интересът към тях също намалява заради активизирането на основната група купувачи на пазара – семействата с деца. За периода януари-май 2015 г. те достигат 31% спрямо съответно 37% и 35% за същия период на 2014 г. и 2013 г.

Същевременно се наблюдава увеличаване на интереса към 3-стайните апартаменти. За периода януари-май 2015 г. сделките достигат 43% от всички спрямо съответно 35% и 36% за същия период на 2014 г. и 2013 г.