Макар да пораждат недоволство, безбожно високите такси за изнасяне на речи вече са нещо нормално за бившите президенти.

За някои свои речи Бил Клинтън таксува по над 200 000 долара, като дори се смята, че за една от тях е получил дарение от 500 000 долара за своята фондация.

Бившият актьор Роналд Рейгън също превърна таланта си в доходоносна трета кариера.

Дори Джералд Форд e защитавал правото си да изисква сериозни суми, за да изнася речи след напускане на поста.

Какво да кажем обаче за бивш президент, който е получил 100 000 долара, за да говори пред група военни ветерани, ранени във войни, които самият той е започнал?

Точно това е направил бившият президент на САЩ Джордж У. Буш през 2012 г. и сега получава сериозни критики за постъпката си.

Буш е таксувал базираната в Тексас организация Helping a Hero със 100 000 долара за реч през 2012 г. по време на събитие за набиране на средства за военни ветерани, които са изгубили крайник във войните в Ирак и Афганистан, информира ABC News.

Бившият президент също така е бил транспортиран до там с частен самолет на цена от 20 000 долара за сметка на благотворителната организация, която осигурява специално пригодени домове за военни ветерани инвалиди.

"Не смятам, че е редно да му се плаща, за да набира пари за ветерани, ранени във войни, започнали по негово разпореждане," казва бившият военен Еди Райт, който губи и двете си ръце през 2004 г. по време на ракетна атака в Ирак.

Според председателя на борда на директорите на Helping a Hero Робърт Кларк обаче, участието на Буш е помогнало за набирането на значителни средства за каузата. В годината, в която Буш е говорил, благотворителната организация е събрала близо 2.5 млн. долара; на следващата година сумата е била наполовина по-малка.

Скандалът около Буш е поредният, свързан с речите, изнасяни от бивши президент, как те се заплащат толкова скъпо и дали са уместни.

Миналия месец Politico информира, че Буш заработва между 100 000 и 175 000 долара за всяка своя реч. Той е изнесъл най-малко 200 речи, откакто вече не е президент на САЩ, което означава над 30 млн. долара.

Разбира се, не само Буш прави това.

Откакто напусна Белия дом през 2001 г., Бил Клинтън е спечелил 106 млн. долара от лекции, информира CNN през 2013 г.

Вижте още: Бил Клинтън спечелил над 100 млн. долара от речи

Рейгън предизвиква гняв и до известна степен възхищение за това, че получи 2 млн. долара за две 20-минутни речи в Япония през 1989 г.

Тази практика датира още от Джералд Форд, който с времето искаше по-високо и по-високо заплащане за речите си – 10 000 долара, след това 20 000 долара, след това 40 000 долара, с което подготви почвата за президентите в момента, които таксуват до половин милион долара за реч.

“В момента съм частно лице и това не влиза в работата на никого,” заявява навремето Форд пред New York Times.

Една от най-скъпите речи, изнасяни някога, е на настоящия кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Милиардерът, който демонстрира необичайните си ораторски умения по време на речта, с която обяви, че се кандидатира за президент, получава 1.5 млн. долара за реч по време на имотно изложение през 2006 г.

По това време президентът и основател на компанията, която стои зад изложението, заявява пред журналисти, че Доналд Тръмп си заслужава всяко пени.