Азиатските индекси се понижиха в петък след разочароващи данни за промишлената активност в Китай, посочили понижението й до 15-месечен минимум. Това възобнови опасенията на анализаторите за слабо представяне на китайската икономика.

Индексът PMI, следящ активността в промишлеността, се е понижил до 48.2 пункта, което се оказа под средните очаквания на анализаторите за стойност от 49.7 пункта и най-ниската стойност от април на миналата година. Това бе петият пореден месец на стойност на показателя под 50 пункта, което сочи свиване.

В допълнение южнокорейската икономика отчете най-слабия си ръст през второто тримесечие от шест години насам. Относително слаб е бил и износът на Япония към Китай, поредното доказателство за трудностите, пред които е изправена китайската икономика.

Индексът, следящ представянето на азиатските пазари, се понижи с над 1%. Японският Nikkei 225 загуби 0.7% от стойността си, въпреки че активността в сектора на промишлеността там се оказа над средните очаквания.

„Всички се тревожат за състоянието на китайската икономика, като пазарите са много чувствителни на тази тема“, според анализатори от Barclays, цитирани от CNBC.

На щатските пазари негативни корпоративни отчети изпратиха индексите надолу, като загуби регистрираха и трите водещи индекса.

„Щатските пазари изглеждат узрели за дългоочаквана корекция и това трябва да държи инвеститорите нащрек към случващото се на китайските и японският пазари, които могат тактично да нараснат през следващите седмици“, според Кай Ван-Питерсен, стратег в Saxo Partners, цитиран от CNBC.

Китай се очаква да продължи с монетарните си облекчения, мерки включващи ново понижение на лихвите и изискванията към задължителните минимални резерви на банките. Целта на правителството ще е да запази нивото на ръста на икономиката при 7% през тази година.

Спот цената на златото се стабилизира при нива от около 1 080 долара за унция с незабавна доставка, като благородният метал е на път да отбележи спад от близо 4% за седмицата. В понеделник златото регистрира най-голямото си дневно понижение от близо две години насам.

Петролът възстанови част от загубеното вчера и добави 0.4% до 55.51 долара за барел брент с доставка през септември.