Езерото Туз, или Tuz Gölü (Соленото езеро) на турски, се намира на около 105 км североизточно от Кония. Това е второто по големина езеро в Турция.

Езерото се захранва от подземни води и повърхностни води, но няма излаз, поради което е с високо съдържание на физиологичен разтвор. През голяма част от годината то е много плитко - едва с един метър дълбочина.

Това се случва особено през сухите летни месеци, когато водата се изпарява в огромни количества и образува кора от сол върху повърхността с дебелина до 30 сантиметра.

Тази сол се прибира, рафинирани и продава из цяла Турция. В действителност, 63% от солта, консумирана в страната, идва от езерото Туз.

Подобно на повечето солени езера, езерото е благодатна почва за развитието на микроводорасли, които издържат на високата му соленост и и интензивност на светлината. Когато тези два фактора са налице, водите му се оцветяват в червено.

Вижте още: 9 невероятни пейзажа от Турция

Това се дължи на производството на защитни каротеноиди в клетките на водораслите. Този пигмент оцветява цялото езеро в кървавочервено.

Туз привлича големи колонии птици, като например розово фламинго, голяма белочела гъска и белошипа ветрушка.