Много външни фактори ни възпрепятстват по пътя към успех в работата – от лоша икономическа среда до лоши колеги.

Когато става въпрос за професионални успехи и издигане обаче, най-големият враг може да сте самите вие. Ето няколко начина, по които сами се спирате по пътя към успеха:

1. Следвате сляпо общото мнение

През 50-те години на миналия век психологът Соломон Аш е провел брилянтно изследване, с което е доказал, че индивидите имат склонност да следват тълпата, дори и когато последната очевидно греши.

По време на експиремента участниците са попитани коя е най-дългата от три линии, които са им показани. В същото време те са обградени от хора, които твърдели, че най-късата линия е най-дълга. Повечето от участниците се съгласявали с това твърдение.

Човешката същност няма склонност да се конфронтира с груповото мнение. Подобно поведение често се наблюдава в работната среда. Трябва да се пазите от естествената склонност да следвате тълпата, особено когато сте убедени, че тя греши.

2. Доверявате се на негативни стереотипи

Изследвания сочат, че мениджъри, които се доверяват на негативни стереотипи, като например дискриминация по пол, раса или вяра, са склонни да търсят постоянна подкрепа и да се доказват с действията си. Това води до по-лоши резултати в дългосрочен план.

По подобен начин жените, които вярват на стереотипите за по-ниската ефективност на представителите на нежния пол в определени области, се представят далеч по-зле при водене на преговори, от жените без обремененост.

3. Перфекционизъм

Перфекционизмът може да звучи като положително качество. На практика обаче, той може да съботира шансовете за успех.

Според психолога Алис Бойес, перфекционизмът работи, докато не изтощи напълно хората. В такива условия на перфекционистите им е трудно да продължат да работят върху поставените им задачи.

Специалистите съветват, ако забележите признаци за перфекционизъм в себе си, да си починете.

4. Синдромът на незаслужен успех

Според специалистите 70% от хората ще изживеят усещането, че са постигнали нещо „незаслужено“ поне веднъж в живота си и ще имат усещането, че ще бъдат хванати, че „мамят“.

В резултат хората толкова ще се страхуват от „провал“, че ще са напрегнати до „краен предел“ по пътя към успеха.

5. Страх от провал

Страхът от провал пречи на хората да постигнат и развият пълния си потенциал. Той може да се наблюдава в началото на нова кариера или професия, като е толкова опасен, колкото и самият провал.

Важно е да определите за себе си откъде идва този страх и да поработите върху слабостите си. Припомняйте си какво сте постигнали до момента.

6. Заравяте си главата в пясъка

Ефектът на щрауса е в сила за хора, които избягват нова информация и не искат да променят работните си навици. Страхът от новото и непознатото е основна причина и двигател на действията на тези хора.

Необходима е промяна в този начин на мислене и да се върнете към първоначалните си цели, за да се справите с този проблем.

7. Винаги отлагате

Отлагането невинаги е плод на мързел. Понякога то е резултат от враждебно поведение или гняв.

Изследване на Harvard дава като пример компютърен специалист, който е разгневен от това, че не е получил заслуженото, според него, повишение и започнал да отлага проектите. В резутат на това през следващата година той отново не е бил повишен, а това сочи влизане в една вечна спирала.