Най-добрата храна в 50 държави по света (част 2)
Наскоро ви показахме най-добрата храна в 25 държави по света, от Австралия, до Китай, според читатели на популярния сайт Quora. Виж част 1 тук.
Ето и втора част, в която се включени някои страни с много известна кухня като Мексико, Испания и др.
Мексико – сос Моле
Мексиканската храна е известна в целия свят.
Тук ще ви покажем не някое ястие, а сос.
Но това е един забележителен сос. В него има до 100 съставки и е един от най-сложните за приготвяне сосове. Вкусът му е пикантен и плътен. Обикновено с него се гарнират пиле или енчиладас.
Холандия - Rijsttafel
Това са дузина малки порции гарнитури като яйчени рула, зеленчуци, плодове. Всъщност обичаят да се сервира така идва от Индонезия, но навлиза в Холандия по времето на нейните колонии и днес е много популярен.
Нигерия – супа Егуси и Ям
Ям е вид хлебче, а супата се прави от зеленчуци, чили и козе месо.
Норвегия - Rakfisk
Това е пъстърва, която е осолена и престояла няколко месеца. Яде се без да се готви. Често се гарнира с лук и сметана.
Норвегия е северна страна, където хората са привикнали да изкарват дълга зима без зеленчуци. За това голяма част от храната е пушено или осолено месо.
Филипините – Адобо
Адобо по принцип е подправка, но във Филипините наричат така ястие от месо (пиле или свинско), сготвени с оцет, соев сос, чесън и олио. Месото се оставя в марината, за да я попие.
Полша – зурек
Това е яхния в домашно месен хляб. Тя съдържа зеленчуци като моркови, картофи, целина, чесън, както й яйца и наденица.
Португалия – Франчесиня
Това е сандвич с хляб, шунка, разтопен кашкавал и доматен сос.
Предлага се в заведенията с картофки и бира.
Румъния – сармале
Популярните на целите Балкани сарми са избрани за ястие номер 1 в Румъния от потребителите на Quora.
Русия – Борш
Това е традиционна студена руска супа. Често се залива със сметана и се гарнира с... чаша водка.
Саудитска Арабия – Кабсах
Това е ястие от ориз и месо с много подправки – шафран, канела, пипер, дафинов лист.
Шотландия – пушена сьомга и черен хляб
В Шотландия трябва да опитате пушена сьомга. Тук често я хапват върху филийка черен хляб с лимон и малко масло или сметана.
Словакия - Bryndzove Halusky
Съдържа прясно овче сирене и бекон.
Словения - Kranjska klobasa
Това е вид словенска наденица. Обикновено се прави от свинско, от което 20% бекон, сол, пипер, вода и чесън.
Южна Африка – Билтонг
Това в сушено месо, обикновено щраусово.
Южна Корея – Банчан
В Южна Корея обикновено се сяда на маса с множество малки чинии с различни неща.
Те съдържат месо, супа, зеле, чили и др. Тук хората не обичат да сядат на маса с един единствен избор.
Испания – Хамон Иберико
В Испания трябва да опитате прочутата им шунка. Препоръчва се да се консумира с чаша вино, маслини и хрупкаво хлебче.
Швейцария – Рьощи
Хапките от настъргани картофи първоначално били традиционна закуска на фермерите в селата, но впоследствие станали популярни в цялата страна.
Тайван – хляб Кофин
Това е много твърд хляб, който обикновено се пълни с пилешко или друго месо и подправки.
Тайланд – Пат Тай
Започва да се приготвя през 30-те. Представлява юфка с тофу, скариди, чили, рибен сос.
ОАЕ – Шаварма
В ОАЕ е много скъпо, но една от малкото достъпни като цена храни е шавармата.
Това е пита, в която са увити месо (овче, пилешко, пуйка или говеждо) и зеленчуци. Често се гарнира с хумус или пикантен сос.
Украйна – вареники
Това са малки пирожки, пълнени с картофено пюре, зеле или месо. Могат да бъдат варени или на пара, а отгоре често гу поръсват с лук или сметана.
САЩ – бъргър
Традиционната американска храна си остава бъргърът.
Американците си го поръчват с картофки и калоричен милкшейк.
Венецуела - Рabellon criollo
Това е бял ориз, боб и мляно месо. Често се сервира с пържено яйце.
Виетнам – Пхо
Има много версии с различен вид месо. Всяка съдържа оризови макарони, джинджифил и бульон.
Уелс - Clark's Pies
Това е пай с пълнеж от месо, зеленчуци и мазнина. Родината на тази закуска е Кардиф.