Японският синдром започва да обхваща еврото с пълна сила. Единната валута започва да проявява признаци на сила в моменти на несигурност на световните финансови пазари, подобно на йената.

Когато инвеститорите са в настроение за „изключване на риска“, те все по-често прибягват до покупки на евра.

Флуктоациите на еврото и йената спрямо долара са в най-голям синхрон от финансовата криза през 2008 година, според пазарни наблюдатели.

Силните търговски позиции на Япония и еврозоната са до голяма степен в основата на силата на двете валути. Въпреки забавящия се ръст на икономиките и негативните демографски трендове (застаряващо население), валутите на двете страни са със статут на „проводник на сигурност“ сред пазарните участници.

„Еврото все повече започва да се държи като йената напоследък“, коментира Улрих Лойхтман, ръководител на звеното за валутна търговия в Commerzbank, цитиран от Bloomberg. “Поскъпването на единната валута води след себе си сериозни предизвикателства пред ЕЦБ, като то може да се случва в най-неподходящия момент“, допълва още специалистът.

Трендът при еврото бе демонстриран с пълна сила в сряда, когато лошите данни за промишлената активност в Китай изпратиха азиатските индекси силно надолу, а еврото отбеляза най-голям ръст спрямо долара сред основните валути.

„Еврото започва да прилича на йената в ситуации, когато парите се връщат на местния пазар, когато международните пазари станат страшно място за инвеститорите“, според Кит Джакс, стратег в Societe Generale SA. „ЕЦБ едва ли ще е доволна на по-нататъшно повишение на еврото от текущите нива, като такова може да се случи, ако инвеститорите започнат отново да изключват риска“, допълва още анализаторът.

По-силната европейска валута крие рискове да направи компаниите износителки по-неконкурентоспособни на международните пазари, което може сериозно да влоши перспективите за ръст пред еврозоната.

От средата на миналата година до март единната валута загуби близо една пета от стойността си. Тя достигна седеммесечен връх при нива от 1.1714 на 24 август вследствие на опасенията от задълбочаването на кризата в Китай. От тогава насам еврото се понижи до нива от 1.1172.