„Кешът е цар“ е популярен израз в инвестиционната общност, който обаче не се ползва с особена популярност през последното десетилетие на рекордно ниски лихви.

Кешът обаче, отново става популярен. За пръв път от 25 години насам инвеститорите предпочитат кеш пред акциите и облигациите.

През изминалата седмица инвеститорите са насочили толкова много средства към паричните фондове, че те са станали по-популярни от тези инвестиращи в облигации и акции. Това се случва за пръв път от 1990-та година, според данни на CNBC.

Фондовете инвестиращи в щатски държавни облигации и други ликвидни ценни книжа са много по-малко волатилни в сравнение с инвестиращите в акции и облигации фондове. Традиционно те стават по-популярни в моменти на пазарни сривове, какъвто се наблюдава сега.

За седемте дни до сряда на миналата седмица инвеститорите са насочили 17 млрд. долара към фондовете инвестиращи в ликвидни активи, като са изтеглили 3.3 млрд. долара от фондовете инвестиращи в акции.

В същото време инвеститорите продължават да теглят от фондовете инвестиращи в корпоративни облигации. Управляваните от тях средства са се понижили за 12-та поредна седмица.