УниКредит Булбанк и Националният гаранционен фонд (НГФ), част от групата на Българска банка за развитие (ББР), подписаха ново споразумение за гарантиране на портфейл от кредити за финансиране на българските микро-, малки и средни предприятия (МСП) с общ размер на портфейла от 70 млн. лв.

Целта на споразумението е прилагане на гаранционна схема, която да осигури както на съществуващите, така и на стартиращите предприятия в България банково кредитиране с преференциални условия чрез механизъм за споделяне на риска.

С помощта на гаранционната схема УниКредит Булбанк подпомага разработването и изпълнението на проекти, съфинансирани по оперативните програми на ЕС, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство.

УниКредит Булбанк и Националният гаранционен фонд в началото на 2014 г. подпомогнаха над 250 български фирми, а гарантираният портфейл от кредити беше за 33 млн. лв.

Новото гаранционно споразумение допринесе за подобряване на достъпа до финансиране за МСП чрез гаранции в размер до 50%, допълващи обезпечението по инвестиционни, оборотни и условни кредити. Кредитите, гарантирани от Национален гаранционен фонд, се отпускат в левова и еврова валута, като крайният срок на гаранцията е 31 март 2020 г.

Гаранциите, предоставяни от НГФ, позволяват кредитиране при преференциални условия както за МСП, така и за микропредприятия, включително стартиращи компании, които имат ограничени възможности за предоставяне на обезпечение.

С новата съвместна инициатива УниКредит Булбанк и Национален гаранционен фонд обединяват усилията си в подкрепа на развитието и повишаването на конкурентоспособността на българските МСП и на националната икономика като цяло.