Нетната консолидирана печалба на Софарма се повишава до 24.4 милиона лева за първите девет месеца на годината спрямо 23.2 милиона лева за същия период на миналата година, или ръст от 5.2% на годишна база.

Приходите на фармацевтичния холдинг скачат до 647.6 милиона лева, или с близо 5% над нивата им от 617.7 милиона лева през изминалата година.

Съществен ръст бележат финансовите приходи на дружеството, нараснали до 11.8 милиона лева през първите девет месеца на годината, спрямо 3.76 милиона лева година по-рано.

Позитивните данни инициираха поскъпване в книжата на Софарма с 3.4% за деня, като те бяха в основата на ръста на SOFIX с 0.3% за деня.

Консолидираният си отчет изнесе и Неохим. Димитровградският производител отчете печалба в размер на 9.43 милиона лева, на фона на реализираната загуба от 11.75 милиона лева за същия период на миналата година.

Ръстът в приходите с над 72 милиона лева, или 44.5%, до ниво от 223.94 милиона лева, е предопределил добрите резултати на торовия завод.

Темпът на повишение на разходите изостава значително зад този на приходите, което предопределя и добрия резултат.

Той обаче не донесе след себе си повишение в акциите на компанията, като днес сделки при позицията липсват. От началото на годината акциите на Неохим са се повишили с 15.7%, на фона на понижението в индекса на сините чипове SOFIX от над 15%.