Не е тайна, че тясната връзка с екипа е важна. Но като лидер трябва да осъзнавате колко важно е да оставате понякога насаме. Да помислите и да наблюдавате.

Скот Бери Кафуман, научен ръководител на Института по въображение в Пенсилванския университет, и Каролин Грегоар, старши редактор в Huffington Post, публикуваха наскоро материал, посветен на това как да генерираме и развиваме креативността си.

Великите мислители и лидери в историята на човечеството - от Вирджиния Улх през Марсел Пруст и съоснователя на Apple Стийв Уозняк, прославиха важността на метафоричността.

Съвременната култура превъзнася важността на постоянното социално взаимодействие, дължащо се на социалните медии.

Това кара много хора да смятат, че времето, прекарано насаме със себе си, е пропиляно.

Авторите твърдят друго. Според тях желанието да бъдем сами трябва да бъде разбирано като здравословно. По-долу можете да прочетете техните преложения за намиране на време за самия себе си и повече информация за ползите от тази практика.

Самотно генериране и кристализиране на идеи

Има време и място, които предразполагат за екипна работа. Да бъдете сами, от друга страна, може да има същата стойност, особено ако се налага да бъдете креативни.

Кауфман и Грегоар казват, че именно когато сме уединени, се проявяват определени идеи. Самотата ни дарява с пространство за формирането им.

Творенето е смущаващо. Зад всяка една добра идея стоят стотици, а понякога хиляди лоши.

Самотата е храна за мозъка

Научни изследвания сочат, че мозъкът ни се нуждае от самота, така както се нуждае от социално общуване.

Когато искате да откриете значението на дадена идея, тогава самотата е ваш съюзник.

Уважавайте тишината

Понякога е трудно да намерите време за себе си в уединение. Една техника, която си заслужава да пробвате, е като насрочите срещите по график и използвате времето между тях, за да помислите.

Като лидер трябва да сте уверени, че служителите ви също разполагат с време в уединение, за да помислят на тишина.

Кауфман и Крегоар препоръчват да позволяваме като лидери на служителите да работят дистанционно или пък по нетрадиционен начин. Това, че не висим над бюрата им, не означава, че те не вършат задачите, които сме им поверили.

Накарайте служителите си да ползват цялата си отпуска. Те имат нужда от почивката.

Когато човек разполага с време за почивка и премисляне на случващото се в живота му, той възстановява ефикасно креативната си енергия.