Компаниите за луксозни автомобили обичат да се хвалят, че няма желание на клиент, което да е прекалено пищно, за да бъде добавено към неговия автомобил.

Дори от McLaren заявиха преди време, че биха създали един-единствен автомобил SUV, ако много заможен клиент пожелае това да се случи.

Кога обаче прекаленото е прекалено, когато става въпрос за фабрично добавени екстри? Да похарчиш малко допълнителни средства за въглеродни влакна е ок, но да похарчиш заплатата на някои хора за няколко години за добре изглеждащи вътрешни орнаменти си е направо откачено. Ето няколко подобни примера:

Таванът на Rolls Royce се прави от толкова мека кожа, че тя трябва да е от крави, отгледани на места, където няма остри елементи. За някакви си 12 925 долара обаче от компанията могат да пробият дупки в кожата и там да инсталират миниатюрни лампички, така че таванът да наподобява нощното небе.

Вижте още: Вижте как Rolls-Royce задоволява прищeвките на клиентите си

Иронията в случая е, че ако собствениците изберат тази опция, трябва да се откажат от панорамния покрив, който пък би им позволил да виждат истинското нощно небе. Процесът по създаването на нощно небе в колата е по-труден, отколкото изглежда, защото повечето клиенти искат звездите да бъдат организирани в съзвездия.

От Rolls Royce в никакъв случай не пестят усилия при предлагането на тази опция, като дори се консултират с планетариум, за да може съзвездията да изглеждат възможно най-точно.

От Aston Martin обичат да изпипват нещата. Всеки от автомобилите на марката се прави на ръка, което означава, че в света няма два едни и същи. Тази опция не добавя абсолютно нищо към колата. Вместо това тя дава възможност ключът за колата ви да ви казва колко е часът срещу някакви си 29 500 долара.

Часовникът Aston Martin Transponder на практика е по-добре изглеждащ iWatch, който отключва колата ви, но не може да праща текстови съобщения или да ви казва, че е време да станете от дивана. Този луксозен часовник/ключ се предлага като екстра на купувачите на моделите DB9 и Rapide.

Въглеродните влакна са невероятни. Не само че изглеждат страхотно, но и правят автомобилите по-леки и по-здрави. Преди да произвежда автомобили, Pagani бе известна с това, че е сред най-добрите производители на този материал в света.

Сега, след като вече прави и коли, компанията използва своето ноухау за шестия елемент от Менделеевата таблица, за да го поставя на автомобилите си. Ако собственик иска да облече целия си автомобил в карбонови влакна, това ще му струва 152 000 долара - или колкото още една луксозна кола.

Ако си купите Lamborghini Aventador за 400 995 долара и искате да удължите включената гаранция от три на четири години, трябва да платите 11 600 долара. Ако искате да не се притеснявате за колата си още една година след това, трябва да се разделите с още 22 200 долара.

Плащането на тази огромна сума пари вероятно си струва, само ако планирате да карате своя Aventador всеки ден.

Времето е пари, но от Bentley са приели тази фраза малко по-буквално, когато решават да предложат като екстра часовник Breitling, монтиран на таблото на модела Bentayga. От Bentley вероятно са се притеснявали, че милиардерите клиенти на компанията няма да могат да се различават от обикновените милионери, затова са сложили на часовника цена от 170 000 долара.

Разбира се, годишно от тези часовници се предлагат само четири броя, защото само един служител на Breitling може да ги прави, а за направата на един часовник са необходими три месеца.