Много се радвам да съм част от този форум на много високо ниво, коментира по време на панела „Капиталови пазари“ на седмото издание на Шумът на парите Лариса Манастърли, директор за България на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Целта на нашата банка е да подпомагаме развитието на местни капиталови пазари. През 2010 година създадохме отдел, специално насочен за това.

Ако в Югоизточна Европа всичко, което правихме, бе с център Виена, решихме да приемем по-цялостен подход и да видим какви точно са нуждите на всяка една от страните в региона, където работим. В крайна сметка така ще подпомогнем частния сектор, посочи банкерът.

Проектът SEE Link, който на практика е борсово обединение на три от борсите в региона, до голяма степен може да допринесе за развитието на капиталовите пазари в тези страни.

Единственото правилно решение за финансиране на компаниите в тези малки страни, според нас, е със създаване на обединение, така че решихме, че такова ще се впише добре в цялостната стратегия на нашата банка и с голяма радост подкрепихме тримата учредители.

Щастливи сме, че има и други борси, отвъд първоначалните три създателя, показват желание за присъединяване, заяви Манастърли.

Обединението SEE Link също така дава възможност на инвеститорите да имат достъп до сделки извън собствените си страни, без от това да следват всички регулаторни проблеми и ограничения.

Защото тук става въпрос за сътрудничество и възможност с местните брокери да извършват сделки на тези пазари.

В допълнение, нашата банка се опитва да осигури не само техническо съдействие, но работи също така много добре с борсите в търсене на начини за създаване на подходяща правна рамка, за да видим как може да се подобри средата.

Също така и да инвестираме в тези борси и да подкрепим корпорациите и финансовите институции, търсещи възможности да набират средства от борсите. Много се радваме, че по този начин можем да предоставим известни гаранции за инвеститорите, които искат да инвестират на други пазари.

Преди две години направихме проучване и установихме, че в България този проект ще е много полезен. България се присъедини, защото тук става въпрос за ефективност и рентабилност, но говорим за яснота и прозрачност във функциониране на системата, съответно до изграждане на доверие и ясни правила за всички участници, посочи още представителят на ЕБВР.

За съжаление, нещата не се развиват с достатъчно добри темпове в България. Надяваме се, че ще получим по-голяма подкрепа. Може би това не е приоритет на правителството в момента, но е важно правителството да ни подкрепи.

България е малък пазар, опитва се да се интегрира. Целта ни не е да изобретяваме наново колелото, но говорим за регионален пазар, който ще е много полезен за всяка една икономика. Надявам се това послание да достигне до правителството и да му се обърне внимание, завърши Манастърли.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.