SEE Link, от гледна точка на инвестиционните посредници в България, представлява по-различен подход към обединяването или глобализирането на малките пазари в региона - това заяви Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на Капман Холдинг, по време на панела Капиталови пазари, част от първия ден на финансовия форум Шумът на парите.

Ние, като пазарни участници, подкрепяме инициативата. При предните подходи други борси в региона се опитваха да привличат емитентите на малките пазари с техния по-добър сервиз и с по-добрите условия за финансиране, каза Ялъмов.

Според него SEE Link е различен като подход, защото включва обединението на всичките участници на малките пазари. Не само емитентите, които биха могли да емитират на по-големите пазари и да получат финансиране, но и обединението и връзката между инвестиционните посредници, връзката между самите борсови пазари.

SEE Link е правият път. Всеки един от нашите малки пазари има собствена специфика и е трудно да се обединят. Изисква се време, но това е най-трайният начин на действие, според Ялъмов.

Капман положи немалко усилия, за да лицензира многостранна система за търговия (MTF). Към момента имаме напълно функционираща система за търговия. Все още не сме активни, защото, освен лицензирането, тепърва е необходима имплементация и хармонизация на този нов продукт, който се предлага на пазара, в самото законодателство. Този процес е не по-малко труден, за съжаление, защото държавната администрация не е от най-експедитивните.

Надявам се да намерим разбиране и подкрепа и всеки от пазарните участници в бъдеще да намери интереса и тази платформа, предлагайки максимално конкурентни условия, заяви още експертът.

С получаването на лиценз се осъществи една 7-годишна мечта на екипа на дружеството да създадем плаформа, на която да се търгуват деривати, посочи Ялъмов.

Една от големите причини за тежкия срив преди 7 години бе липсата на алтернативни инструменти. Той се получи след силно нарастване на цените поради липса на достатъчно алтернативни продукти. Капиталът трябва да отиде все някъде и когато има повече продукти, в които да се инвестира, не можем да очакваме толкова рязко нарастване на единичните продукти като цена и съответно след това да настъпи тежък спад.

Българският капиталов пазар страда от този феномен, според Ялъмов. След огромния интерес, както от чужбина така и от местен капитал, балонът рязко се спука. Ние имаме спад на индекса SOFIX със 78% преди 7 г. Това е шок за инвеститорите, който все още не може да бъде преодолян.

Когато говорим за бизнес инфраструктура на капиталовия пазар, тя вероятно трябва да бъде направена, трябва да бъде готова. Трябва обаче да се работи и в посока алтернативни продукти и и привличане на млади хора, които нямат тежкия шок от срива.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг. Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България. Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Mihael-Byul:-Putyat-pred-fondovite-pazari-e-v-sutrudnichestvoto/nid-151449.html