Между българския и македонския пазар съществува голям потенциал, който в момента не се използва, това заяви Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса. Той е в София, за да участва в седмото издание на форума "Шумът на парите".

Иван Щериев е един от лекторите в панела "Капиталови пазари". Той изрази твърдата си убеденост, че малките пазари могат да бъдат силни, но за целта трябва да обединят усилията си. Освен това те трябва да се грижат за общите дела с цел създаване на по-добра ликвидност, а това означава повече пари за местната икономика.

Изпълнителният директор на Македонската фондова борса разказа за платформата SEE Link и надеждите, които са възложени на нея.

Щериев определи присъствието си на форума "Шумът на парите" като показателно за това, че "наистина непрекъснато трябва да мислим как да укрепим тези връзки, особено в сферата на инвестициите".

Неотдавна Македонската фондова борса се насочва към проекта SEE link. Македонците осъзнават, че страната им е малка, а пазарът е все още недостатъчно развит. Затова решават, че стратегията им трябва да бъде друга - те трябва да станат част от по-голям съюз.

Размишляват върху това дали това да стане по линия на собствеността, както смятали през 2007-2009, или да бъдат част от инициаторите на един по-мащабен проект, който да доведе до формирането на мрежа, с цел увеличаване на обема на търговията между държавите.

Затова настоятелно се опитахме да привлечем и други пазари към тази концепция. Самият проект започна с 4 фондови борси, първоначално от бивша Югославия. Оказа се, че само две от тях - Загребската и Македонската фондови борси, искаха да продължат. Българската фондова борса веднага прегърна тази идея като много ценна. Така тези фондови борси получихме подкрепа от Европейската банка за възстановяване и развитие, заяви Щериев.

По думите му през последните години много се е говорело за такъв проект, но поради политически, икономически и други интереси, все възниквали проблеми и препятствия. А когато било постигано съгласие, проблем било финансирането. Сега всичко е на мястото си.

Имаме финансова и логистична подкрепа. SEE Link вече не е проект, а компания, която е регистрирана в Скопие. Трите фондови борси са собственици на компанията.

Вече не става дума за приказки, а за реална компания, категоричен е изпълнителният директор на Македонската фондова борса. Той отбелязва, че програмата се развива и идват нови фондови борси, които са на различен етап от присъединяването си към проекта.

Платформата вече функционира и от гледна точка на Макенодската фондова борса ние сме умерени оптимисти. Очакваме реални резултати в средносрочен план. Сега е важно бизнес общността да се научи да използва тази новоизградена инфраструктура, допълни Иван Щериев.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.