Има определени психологически трикове, с които да накарате хората веднага да ви харесат. Ето някои от най-популярните и как да ги прилагате:

1. Копирайте ги

Тази стратегия се нарича „огледален образ“. Тя включва подражаване на поведението на човека срещу вас. Когато говорите с някого, опитайте се да копирате езика на тялото му, изображенията на лицето му, движенията на ръцете му.

Изследвания сочат, че копирайки ги, вие ще сте харесвани от вашите събеседници.

2. Прекарвайте повече време около тях

Този феномен и неговата сила са познати от 50-те години на миналия век. Изследване сочи, че колежани, живеещи по-близо един до друг, е много по-вероятно да станат приятели.

Пасивното общуване често преминава в изграждане на приятелство. Тоест, колкото повече сте около един човек, толкова е по-вероятно той да ви хареса.

3. Изказвайте се мило за другите хора

Според Гретчен Рубин, автор на книгата „Проектът Щастие“, това, което казвате за другите, въздейства на това как хората ви възприемат.

Ако описвате някой друг като интуитивен и мил, хората ще асоциират тези качества с вас. Обратното също е вярно - ако постоянно се изразявате негативно за някого, то и вас ще ви възприемат негативно. Така че бъдете позитивни.

4. Бъдете в добро настроение

Според много проучвания, хората могат несъзнателно да изпитват емоциите на заобикалящите ги.

Затова, ако искате да направите другите щастливи, направете всичко възможно да сте заредени с положителни емоции. Тези хора винаги се предпочитат за компания и приятели.

5. Сприятелявайте се с техните приятели

Една теория в психологията гласи, че двама души е много вероятно да станат по-близки, ако имат общ приятел.

Тази теза се доказва във Facebook. Хората е много по-вероятно да приемат покани за приятелства, ако имат общ приятел с тези, които ги канят (80% от потребителите приемат такива покани).

6. Бъдете топлосърдечни и компетентни

Според някои социални теории, хората съдят останалите на база на тяхната сърдечност и компетентност. Ако се представите като сърдечен и приятелски настроен, хората ще вярват, че могат да ви се доверят.

Ако изглеждате компетентен в сферата, в която сте заети, хората ще ви уважават в много по-голяма степен.

7. Признавайте си слабостите от време на време

Заобикалящите ще ви харесват повече, ако правите грешки от време на време и ги признавате, но само ако са убедени, че по принцип сте компетентен. Да показвате, че не сте съвършени ви прави по-земни и харесвани от хората около вас.

10. Докосвайте ги

Това е известно като докосване за доверие. То е толкова дискретно, че почти остава незабелязано. Например като да потупвате някого по гърба или да го докосвате по рамото. Така хората усещат топлината ви и са по-склонни да ви се доверят.

11. Усмихвайте се

Според изследване, когато се усмихвате, когато се запознавате с някого, е много по-сигурно, че ще ви запомнят.