Сега вероятно е най-подходящият момент за купуването на швейцарски часовник.

Това е объркващо изречение за мнозина, тъй като Швейцария и разпродажба са думи, които традиционно не се свързват една с друга.

Твърдението обаче е вярно – цените на вносните швейцарски часовници падат, според Майкъл Клеризо от Wall Street Journal.

Причината е много проста, макар че никой не говори за нея – продажбите на луксозни часовници вървят надолу. Износът от Швейцария пада през 2015 г. за първи път от 2009 г. насам и отчита понижение от 11.1% на годишна база през април, според Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия.

По-голяма част от спада в търсенето се дължи на проблемите в Европа, променящите се вкусове на потребителите в Китай, ниските цени на петрола и скъпия швейцарски франк, казва Клеризо. Това обаче е добра новина за чуждестранните купувачи, които искат да си купят часовник, докато стоковите запаси на производителите се трупат до непоносими нива.

Разбира се, тук не може да се очакват много големи намаления в цените. Става въпрос за 5-7% отстъпка, но при стойност на тези часовници (5 000 долара и по-високи) тази отстъпка може да означава стотици долари.

Цените също така не би трябвало да се очаква, че ще паднат още много. В крайна сметка, има си причина тези часовници да са толкова скъпи и те трябва да запазят стойността си като символи на лукс и да останат недостъпни за повечето хора.