Йената се търгува близо до 3.5-седмични дъна на фона на комбинацията от нарастващите очаквания за нови стимули от Централната банка на Япония, възстановяването на апетита към риск и спекулациите за продажбите на йени, свързани със сделки за сливания и придобивания.

Новозеландският долар падна рязко днес, след като Централната банка на Нова Зеландия засили усилията си за налагането на нови ограничения върху имотния пазар, което бе възприето от пазара като вероятност за понижение на лихвите.

Йената се търгуваше на ниво от 106.20 спрямо долара, след като преди това падна до 106.33, което бе най-ниското й ниво от 24 юни насам.

Йената в момента получава подкрепа 55-дневната си пълзяща средна при 106.34, но пробив на това ниво може да накара трейдърите да тестват дъното от 106.875 от 24 юни.

Спекуланти залагат на това, че Централната банка на Япония ще облекчи паричната си политика на своята среща на 29 юни, на фона на подготовката на правителството в Токио да стимулира допълнително икономиката.

Трейдърите също така продават йената на фона на отслабването на първоначалния ефект от решението на британските гласоподаватели страната им да напусне ЕС.

Трейдърите също така очакват Softbank, която ще купи най-скъпата британска технологична компания ARM за 32 млрд. долара в брой, да продава йени.

Британският паунд поскъпна до 140.77 йени, след като възстанови близо 9% от достигнатото 3.5-годишно дъно от 129.05 след референдума.

Паундът е стабилен спрямо повечето други основни валути и се търгува на ниво от над 1.3220 спрямо долара.

Британската валута вчера получи подкрепа от Мартин Уийл от Централната банка на Англия, който заяви, че няма спешна необходимост за понижаване на лихвите.

Еврото се търгува почти без промяна на ниво от 1.1076 спрямо долара преди срещата на ЕЦБ в четвъртък.

Доларовият индекс получи прилична подкрепа, но нямаше достатъчно импулс, за да тества четириседмичния си връх, достигнат през миналата седмица.

Индексът бе на ниво от 96.58 пункта, под достигнатия на 11 юли връх от 96.793.

Новозеландският долар поевтиня с над 1%, след като Централната банка на Нова Зеландия представи предложения за промяна в настоящите правила за отпускане на ипотечни кредити с цел ограничаване на бума при цените на имотите.

Новозеландският долар падна до 0.7027 щатски долара, което бе най-ниското му ниво от три седмици.