Вчера на Северния полюс е измерена температура от минус 21 градуса. В два града в България обаче термометрите са показвали по-ниски стойности, съобщиха синоптиците.

В Златица е регистрирана стойност от минус 25 градуса, а в Кнежа – от минус 23 градуса. Колкото на Северния полюс – минус 21 градуса, вчера е било в Перник.

На Южния полюс пък е регистрирана температура от минус 26 градуса, тоест там е било само с 1 градус по-студено, отколкото в Златица.

Рекордът за най-студен 12 януари държи руския град Рерхоянск, който се намира в Якутия. В него са измерени минус 46 градуса.

За най-студено място на планетата, населявано от хора, от рекордите Гинес отново е определен руски град. Това е Оймякон в Сибир. През 1933 г. там е измерена температура от минус 68 градуса по Целзий.

Най-ниската измерена температура на планетата пък е минус 89.2 градуса. Тя е регистрирана в руската арктическа станция Восток през юли 1983 г.

Най-ниската температура, измерена някога в български град, е регистрирана през 1947 г. в Трън. Тогава показанията на термометрите достигат минус 38.3 градуса.

Снимки: pixabay