Потребител на сайта Reddit с никнейм Backforward24 създаде карта на света, като всяка държава е представена чрез литературно произведение, което има изключително значение за нея.

Авторът не разкрива методиката за съставяне на картата, но споделя, че критерий е бил популярността на книгата. Освен това тя е трябвало да бъде написана от автор от самата страна и да разказва за самата страна.

Така съставителят на картата се обръща към потребители в интернет. Те му помагат да усъвършенства творението си.

Разбира се, появата на такава рейтингова класация провокира разнопосочни мнения. Особено ожесточени са коментарите на литературоведи.

За България избраната книга е „Под игото“ на Иван Вазов, за Русия - „Война и Мир“ на Лев Толстой, Украйна – „Смъртта на непознатия“ на Андрей Курков, Беларус – „Чернобилска молитва“ на Светлана Алексиевич, Казахстан – „Книга на словото“ на Абай Кунанбаев.

САЩ – „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли, Великобритания – „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин, Испания – „Дон Кихот“ на Мигел де Сервантес, Франция – „Граф Монте Кристо“ на Александър Дюма, Италия – „Божествена комедия“ на Данте Алигиери, Германия – „Буденброкови“ на Томас Ман.

Най-интересно в картата е, че позволява да се запознаете с част от най-важните литературни творби в различни екзотични страни, например на тези от Африка.