41 400 евро за квадратен метър. Това е цената, която трябва да платите, ако търсите луксозен начин на живот на място, което покрива всички стандарти и изисквания, за да се нарече такова. Такова е, например, Монако, където цените на имотите са нараснали със 180% за последните десет години.

Китайският град Гуанджоу пък беше обявен от световната консултантска компания Knight Frank за най-бързо растящия в световен план пазар на висок клас имоти. Само за миналата година тук се наблюдава 36.2% ръст.

Всъщност отчасти той се дължи на сравнително ниските цени, от които започва ръстът, но мерките, които страната предприема, за да предотврати евентуален имотен балон, се очаква скоро да окажат резултат.

Като цяло обаче луксозните имоти в глобален мащаб продължават да се считат за убежище - на фона на задълбочаващите се геополитически проблеми.

Какво се случва у нас?

За цени от ранга на 40 000 + евро за квадратен метър няма как да става и дума, но това, което експерти отчитат като положителна тенденция, е растящият брой българи с високи финансови възможности.

Според доклад на Knight Frank, в края на 2016 г. броят на милионерите у нас нараснал до 4800, а според прогноза за 2026 г. тези българи ще достигнат 5300. В България няма и не се очаква да има милиардери през следващите 10 г., а броят на хората с богатство от 100 млн. долара е едва 8.

Именно хората с високи финансови възможности са основните купувачи на луксозни имоти у нас, като експерти отчитат около 20% ръст на сделките със скъпи жилища за миналата година. Пазарът у нас се очертава и като добра инвестиционна дестинация за чуждестранни купувачи, показа скорошен анализ на компанията.

Въпреки засиления предприемачески интерес към луксозното строителство обаче, предлагането остава слабо, а повечето проекти, които се очаква да излязат, ще дадат отражение на пазара през 2018 г.

Традиционно силните райони в София остават Докторски паметник с цени около 1800 евро на кв.м, Център – с 1600 евро/ кв.м., елитните квартали („Лозенец“, „Иван Вазов“, „Изток“, „Изгрев“, „Яворов“) – 1400 евро/ кв.м. и така наречената „Витошка яка“, където се предлагат основно къщи.

Това, което отличава съвременния купувач на жилища обаче, са неговите познания и ясно дефинирано търсене. Ако преди основно локацията беше определяща за покупката на висок клас имот, днес той гледа и разпределение на жилището, качество на материалите, степен на енергийна ефективност, околна инфраструктура, бъдещо развитие на квартала.

Според доклад на агенцията за висок клас имоти, най-скъпо продаденият имот в страната за миналата година е на стойност 3 млн. евро. Жилището са намира в полите на Витоша, има площ над 1000 кв. м, 4 самостоятелни спални с бани и дрешници и включва отделен апартамент за персонал.

Като цяло хората с високи доходи търсят апартаменти до 300 хил. евро или къщи в затворени комплекси до 600 хил. евро.

Преглед в сайта, предлагащ оферти за имоти на най-големите агенции у нас - Broker.bg, показва, че на пазара в София има интересни и разнообразни предложения за луксозни жилища. Вижте какъв апартамент може да бъде закупен в столицата за около 500 000 евро (1 млн. лева).

Точно за 500 000 евро може да имате 286 кв. м апартамент на бул. „България“. Състои се от просторен хол с топла камина и мощни, но безшумни климатици, с прекрасна гледка към Витоша, уютна трапезария, отделен обширен обзаведен кухненски бокс, 3 просторни спални, всяка със собствена баня с WC.

Баните са оборудвани с джакузи или с душ-кабини. За гостите е предвиден отделен санитарен възел. Към апартамента има две мазета и два подземни гаража. За имота се грижи денонощна жива охрана, както и СОТ.

Просторен мезонет на метри от Южния парк, в престижния квартал Иван Вазов, се предлага за 480 000 евро. Жилището е с площ 210 кв. м, разположено е на шести жилищен етаж, в добре поддържана сграда. Мезонетът е обзаведен и завършен с интересни дизайнерски решения, което предоставя усещане за пълен комфорт и уют.

Състои се от входно антре, просторен хол, кухненски бокс, спалня с баня, детска стая, тоалетна за гости, мокро помещение, а на второ ниво - просторна спалня с дрешник, баня с джакузи, панорамна тераса, разположени на първо ниво. Второто ниво разполага с просторна спалня с дрешник, баня с джакузи, панорамна тераса.

Жилище в новия луксозен комплекс "Сан Стефано Плаза" се предлага за 499 838 евро. Апартаментът е с площ 273 кв. м и се намира на първо и второ ниво. Разполага с дневна с кухненска и трапезарна част, с двойна височина на тавана, две спални, две бани с WC, перално/сервизно помещение, собствен двор пред дневна.

Всеки апартамент притежава собствен хидробокс Daikin, осигуряващ отоплението, охлаждането и топлата вода в жилището.

Луксозен тристаен апартамент с площ 213 кв. м в квартал „Витоша” струва 450 000 евро. Имотът е разположен в престижния комплекс от затворен тип „Макси”, а към него има възможност за закупуване на надземен гараж (26 кв. м) на цена 20 000 евро. Жилището се намира на трети етаж над партер от общо четири.

Изложението е южно - с изглед към Витоша. Апартаментът е луксозно и стилно завършен, като са селектирани висококачествени материали, предимно от Италия.

Разполага с входно антре, просторна дневна с трапезария и кухненски бокс, две спални - всяка със собствена баня тип „en-suite”, тоалетна за гости, две тераси. Към имота има и голямо мазе - 6.17 кв.м. Продава се напълно обзаведен, с луксозен дизайн, изграден с внимание към детайлите. Имотът е модерно и иновативно оборудван.

Нов, просторен, южен апартамент с панорама към Парка на Военната академия “Г. С. Раковски” струва 450 000 евро. Апартаментът е с площ от 208 кв. м с големи и слънчеви помещения, с много възможности за довършителни работи и обзавеждане.

Разполага със завършени бани и тоалетни, коридори и антре. Разпределението е антре - 11 кв. м, обширна дневна с трапезария - 61 кв. м, кухня - 12 кв. м, 2 стаи по 20 кв. м с тераси - 10 кв. м, баня с тоалетна към едната стая и тоалетна за гости. Към него има възможност за закупуване на подземно паркомясто.

480 000 евро е цената за стилен апартамент от 316 кв. м в близост до кръстовището на бул. „Джеймс Баучер” и бул. „Черни връх”. Имотът е след основен ремонт и с напълно ново обзавеждане. Разположен е на 1-и надпартерен етаж. Разпределението е входно антре, четири спални, три бани – две с душ кабини и една с вана, тоалетна за гости, напълно оборудвана кухня, трапезария, просторен и светъл хол, мокро помещение.

Апартаментът разполага с три тераси, едната от които с площ от 48 кв. м. Многостайното жилище се отличава с високо качество на вложените довършителни материали. Предлага се с изцяло обзаведена кухня и частично обзавеждане в останалите помещения.

Kaкви са очакванията за пазара на имоти у нас? Ще станем ли свидетели на още повишения на цените и къде е страната ни на европейската инвестиционна карта, може да научите по време на осмото издание на Шумът на парите.

Панел "Недвижими имоти" ще се проведе на 31 май от 11.15 часа в столичния хотел Маринела, зала ЕФЕ. Повече за събитието можете да намерите на https://profit.bg/forum/ или в странцата във Facebook.