От непознатата хърватска столица Загреб до нормандския пристанищен град Хавър, който празнува 500-ата си годишнина, списание Lonely Planet публикува десетте европейски дестинации, които си заслужава да откриете тази година.

Класацията Best in Europe, съставена от експерти (редактори и пътешественици), отличава десет страни, области и градове, които макар до този момент да са били подценени от чуждестранните туристи, са все по-ценени от най-опитните пътешественици.

Това са места, които си струва да откриете преди всички останали.

1. Загреб, ХърватияС централноевропейския си вид и спокоен живот, Загреб постоянно е засенчван от красотата на хърватското крайбрежие и природни паркове. Но си заслужава да откриете австро-унгарския въздух, който се диша в някои от тези кътчета, напомнящи за Виена и Будапеща. Той се съчетава изненадващо с типични примери на съветската архитектура.

Улиците и площадите са пълни с кафенета с прекрасни тераси, където жителите се отдават на един от любимите си ритуали – да пият кафе непрекъснато. В последните години в града се появиха улично изкуство, галерии, творчески пространства и все по-вкусна храна.

Тази година беше открит дългоочакваният терминал на летището в Загреб с голям брой нови маршрути, които улесняват още повече достъпа до хърватската столица.

Задължителни преживявания в Загреб – да се разходите между църквите и бароковите му дворци, да посетите Музея на Ориент експрес, да опитате пресните продукти, които се продават на пазар Долац, както и крафт бирите, които стават все по-модерни.

Качете се на най-късия фуникуляр в света, за да посетите най-стария квартал, да пиете кафе на някоя от многобройните му тераси, особено в събота сутрин.

2. Готланд, ШвецияГотланд е една от най-очарователните области на Швеция. Шведите го знаят от известно време и островът е една от любимите им дестинации за лятната ваканция. Сега и международните туристи започват да откриват очарованието на този остров в Балтийско море.

Той е идиличен и спокоен и е най-големият и слънчев остров в страната. Рибарски селища, които сякаш са застинали във времето, пясъчни плажове, тайнствени гори и някои много интересни исторически анклави, като главния град Висбю. Той е пример за добре запазен търговски град, основан през 10 век, със своите над 200 магазина и търговски къщи.

През юни ще се състоят Двугодишните игри на острова, така че имате идеално извинение да го изследвате с колело по пътищата без трафик. Ако сте гледали детския сериал „Пипи Дългото чорапче“, ще си спомните пейзажите му, тъй като снимките са се състояли в Готланд.

Островът се намира на 90 километра от континенталната част на Швеция и е лесно достъпен с ферибот и самолет. Задължително се разходете по алеята, водеща към плажа – 5-километрова пътека за пешеходци и велосипедисти, която преминава по северното крайбрежие на Висбю покрай кули, крепости, руини и плажове.

През лятото градът оживява благодарение на своята Средновековна седмица, а площадите и улиците му се превръщат в пазари, които приемат рицарски турнири, магьосници, провеждат се исторически четения и се играят музикални и театрални постановки.

3. Галисия, ИспанияДо този момент Галисия беше в сянката на големите туристически дестинации в Испания, като топлите южни плажове, Леванте и Каталуния. Но все повече чуждестранни туристи откриват очарованията на северозападната област.

Пътят към Сантяго увеличи много популярността на Галисия пред останалата част от света, както и нарастващото желание на туристите да откриват по-автентични пейзажи отвъд слънцето и плажовете.

Галисия е различна алтернатива на останалата част от страната със собствен език, собствена музика, впечатляващо архитектурно наследство, рибарски селища, пътеки, водещи към плажовете, и прекрасна кухня, основана на отличните продукти, откривани в морето и на земята.

Освен това Камбадос е Европейският град на виното през 2017 г.

Освен забележителните скалисти брегове, като Кабо Ортегал и Кабо Фистера, Моста да Морте и историческите градове, изпълнени с историческо наследство, като Луго, трябва да откриете и националния парк „Атлантически острови“, особено най-голямото му бижу - архипелага Сиес.

Не пропускайте да опитате и може би най-добрите морски дарове в Европа и да откриете красивите стенописи в града, площадите и най-голямото зърнохранилище на острова в Карнота. Сред катедралите тази в Сантяго де Компостела приема от хиляда година милиони богомолци, пристигащи от всички части на Стария континент.

4. Черна гораЧуждестранните туристи посещават все повече Черна гора, особено на борда на круизни кораби, които преминават през залива Котор, на адриатическото крайбрежие. Северната част на страната е по-малко позната, това е област за приключенци, не само за туристи.

Най-безстрашните могат да се включат в рафтинг в каньона на река Тара - най-дълбокия в Европа, разположен в националния парк Дурмитор, или да изследват природните резервати, които все още не са много познати.

Голямото бижу е националният парк Биоградска гора със своето спокойствие, самота и девствена природа. Непременно посетете езерото Биоград, въпреки че са много привлекателни и тесните пътеки, които пресичат девствената гора.

Хората, които търсят история и култура, трябва да посетят красивите манастири по скалистото крайбрежие като Острон и забележителната долина Морака. Едно от големите очарования в това почти изгубено кътче на Европа е да посетите селца, където ежедневният живот продължава да е много отдалечен от този в останалата част от континента.

5. Лийдс, АнглияВ северната част на Англия, северно от Манчестър и близо до Йорк, се намира Лийдс, който в последните десет години се променя и се превръща в мека за любителите на крафт бирата и нощните забавления. Но Лийдс, който е традиционен и сив индустриален град, промени окончателно викторианския си и харизматичен център Мил Дистрикт, изпълнен с магазинчета, кафенета и ресторанти.

Тук се намира и център по изкуствата с нарастваща слава. Така градът се превръща в алтернатива на Лондон за различен край на седмицата.

Всеки май градът приема за две седмици
Leeds Indie Food - едно от най-очакваните кулинарни събития в Северна Англия. Тази година събитието съвпада с повторното отваряне на основната Галерия на изкуствата в града и с 50-годишнината на Карнавала в Лийдс - един от най-автентичните и стари в Европа, предхождащ този в Нотинг Хил.

Лийдс, който някога е голям град в графство Йоркшир, с мелничари и фабриканти, съчетава индустриалната си душа с нови културни кътчета, бирарии, поп-ъп събития и процъфтяваща гастрономия в реновираните кафенета и пазари.

Струва си да откриете Холбек, индустриално чудо от 19-и век, където можете да откриете кръчми, центрове по изкуствата и арт студия. Друго бижу в града е пазарът Къркгейт, където през 1884 г. гигантът Marks & Spencer създава своята империя, а днес е един от най-големите покрити пазари в Европа.6. Алентехо, ПортугалияКулинарни чудеса, тихи пейзажи, замъци, кацнали на върха на хълмовете, красиво крайбрежие и анклави, включени в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство
(римски храмове или любопитни исторически костници) са някои от чудесата на Алентехо.

Но тази португалска област е и една от големите непознати гастрономически дестинации с лозя, маслинови гори и плодородни полета. Градът е душата на португалската кухня с рецепти, идващи от вековете, които могат да бъдат опитани в автентични ресторанти.

Създаването в последните години на Рута Весентина - неколкодневна обиколка на крайбрежието, придружена с откриването на нови и креативни ресторанти, както и очарователни малки селски хотели, не намаляват спокойната красота на Алентехо. Тук ще откриете добре запазени лозови масиви, изби и средновековни вили, като Евора, кралицата на областта.

Стените на града от 14-и век крият тесни улички, които водят до впечатляващи архитектурни шедьоври, като историческата катедрала, средновековни манастири, римски руини и живописен площад.

7. Северна ГерманияАко искате да откриете нови пейзажи от Германия отвъд Берлин или Мюнхен, трябва да се отправите на север. Например към Хамбург, който тази година откри новата сграда на филхармонията си. Хамбург е едно от традиционните пристанища в Северна Германия, мост между Континентална Европа и Скандинавия и межу Северно и Балтийско море.

Изненадващ е големият вътрешен остров, около който се организира градът, над 60-те му музея и пищните му културни центрове и музикални клубове.

Но Северна Германия е област, която ви позволява да се насладите на прекия контакт с природата. Широки небеса, почти диви брегове и средновековни градове с интересно минало като Любек и Бремен. Има и тайни запазени острови, като Зилт, убежище за богати и известни с над 40-километрови бели плажове, заобиколени от дюни, стари селски къщички и фарове.

Или Хелголанд - скалистия остров, нещо като германския Алкатрас, който обаче никога не е бил затвор, а спокойно, почти мистично място. Или Рюген, най-големия остров, превърнал се в една от най-популярните възможности за бягство на берлинчани в търсене на природата.

Остров Ферман, свързан с континента от мост, е много известен сред германците, но не и сред чужденците. Това е идеално място да наблюдавате птиците и да се радвате на семейството си със 76 километра плажове.

8. МолдоваТайни изби, манастири, кацнали на скалистите брегове, и непознати градове между лозята. Молдова, малка страна между Румъния и Украйна, е една от най-посещаваните страни в Европа.

Всичко в страната сякаш е замряло във времето и изненадва хората, пристигнали в това крайно кътче на Източна Европа. Тази година в страната се провежда
ExpoVin 2017, идеална възможност да откриете добри вина от Източна Европа.

Забравена и малко позната, Молдова е посещавана от малък брой чуждестранни туристи и няма необходимата инфраструктура, но това е една от привлекателните черти на страната. Отдалечеността й превръща пътуването в предизвикателство и приключение, а бавният и неподвластен на времето начин на живот ще ви спести тълпите от туристи в разгара на лятото.

Столицата Кишинев е срината със земята по време на Втората световна война и преживява опустошително заметресение през 1940 г., но успява да запази известно очарование и космополитния си дух. Големите булеварди са осеяни с бетонни сгради от съветската ера, съчетани с неочаквани кафенета и барове във френски стил.

Друга интересна спирка е Крикова - най-известната съветска изба в Молдова, подземно винено царства, което се намира на 15 км от Кишинев. Половината от 120-километровите й тунели от 15-и век са изпълнени с бутилки. Друга интересна спирка е манастирът Старият Орхей, построен от монаси в скала през
XIII век.

9. Пафос, КипърСтарата римска столица на Кипър отново има специален статут. Тя е Европейска столица на културата през 2017 г., с което привлече вниманието на останалата част от света.

Тук ще откриете храмове, дворци, катакомби, римски мозайки, средновековни терми, а Като Пафос и Гробовете на царете са обявени за световно културно наследство.

Със своята над 3000-годишна история Пафос има всичко необходимо, за да се превърне в културен център. Тук са се изявявали артисти още от 2 век пр. Хр. и всяка година по време на фестивала на древния театър се играят творби на Есхил, Софокъл, Еврипид и други автори от Древна Гърция.

10 топ дестинации за великденско слънце От Канарските острови до Мароко

Освен това дворецът на Пафос се превръща в оперен център по време на Фестивала на Афродита. Тази година са предвидени множество постановки, изложби и концерти на различни сцени. Над 300 събития ще хвърлят мост между различните изкуства и поне за една година ще превърнат Пафос в една от големите европейски дестинации.

10. Хавър, ФранцияТрадиционният пристанищен град в Нормандия празнува тази година 500-годишнината си с фестивал на изкуствата и музиката. В продължение на пет месеца жителите и гостите на града ще могат да присъстват на концерти, да посетят арт инсталации на открито, да се насладят на улични шествия, фойерверки и преди всичко на плаващ дзен храм с платформа за наблюдение под водата.

Хавър е фантастична отправна точка да изследвате останалата част от Нормандия, като известните исторически плажове, където са дебаркирали съюзниците по време на Втората световна война. Но си струва да опознаете и града, едно от големите френски пристанища и голям символ на модерната архитектура.

Централната част на града, срината със земята през септември 1944 г. по време на бомбардировките от Втората световна война, е възстановен напълно от белгийския архитект Огюст Пере. Това, което възниква от руините, е неочаквано любовно обяснение към модернизма и проява на оптимизма и енергията на Франция след войната.

Град, който се обича и се мрази, с големи площади и архитектурни рядкости, като „Вулканът“ на Оскар Нимайер. Този културен център, който е символът на града, разполага с концертни зали и отлично кино.

Трябва да посетите и музея на съвременното изкуство „Андре Малраус“, чиято изключителна колекция от импресионистки творби е сред най-добрите във Франция извън Париж. Градът беше включен в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство през 2005 г.