Няма нищо по-неприятно от лош шеф. Независимо колко прекрасно е всичко, ако управителят в офиса е некомпетентен, злобен или се характеризира с друго негативно качество, това може да влоши качеството на живота ви.

Ако вашият случай е точно такъв, определено не искате и вие да бъдете такива. Ето как да избегнете превръщането в лош – просто знайте какви са страхотните шефове:

1. Те наемат хора, които знаят повече от самите тях

Неуверените лидери искат да бъдат най-умните хора в стаята. Уверените, на свой ред, когато наемат нови служители, търсят такива, които знаят нещо, което те самите не знаят. Все пак в работата най-важно е да се постигат цели.

2. Те забелязват постиженията на служителите

Това е очевидно. Признанието е важно да бъде налице, когато се случват положителните неща. Колкото по-дълго един управител чака, за да посочи успехите на служителя, толкова по-малко значение има жеста му.

3. Те са добри в общуването

Най-добрите шефове са честни и открити. Те не позволяват на напрежението да се натрупва на работното място.

4. Те защитават своите служители

В един или друг момент добрите шефове попадат в ситуации, които изискват служител да бъде защитен, независимо какво се е случило. След това, разбира се, се работи върху поправяне на проблема.

5. Те са позитивни

Няма нищо по-лошо от това шеф или управител да се фокусира единствено върху провалите и грешките на своите служители. Добрият мениджър е позитивен и оптимистичен. Той знае, че емоциите са заразителни.