Докато индивидуалното ни щастие се влияе от обстоятелствата и до известна степен от генетиката, изследванията показват, че до 40% от него може да бъде и следствие на нашите ежедневни мисли и действия.

Ако не се чувствате във форма и сте без тонус, ето как да повишите настроението си:

Слушайте любима музика

Много проучвания доказват, че слушането на любима музика може значително да подобри настроението ви. Пуснете си нещо, което ви вдъхновява - независимо дали това е албум от 80-те, Motörhead или саундтрака от „Брилянтин“.

Наред с това танцът също помага, защото дава сигнал на ума, че сте щастливи. Затова, не се притеснявайте, просто увеличете музиката и танцувайте.

Четете или гледайте нещо забавно

Смехът повишава нивата на допамин в мозъка, което подобрява настроението. Дори и само с кикотене също се увеличава количеството кислород в тялото ви, успокоявайки нервната система и насърчавайки усещането за релаксация.

Така че следващият път, когато сте в лошо настроение, преди да напуснете къщата, изключете новините и гледайте любимия си комедиен сериал.

Ходете до работа

Упражненията са един от най-добрите начини за поодбрение на сутрешното настроение. Не се притеснявайте, не е необходимо да ходите на фитнес преди работа.

Изследванията показват, че дори леки упражнения, като разтягане в спалнята или ходене в продължение на 20 минути, могат да повишат настроението ви. Ходете в близост до зеленина или вода - например през парка или покрай река, за по-силен ефект.

Подредете

Бъркотията - физическа или психическа, може да изчерпа енергията ви и да ви накарат да се почувствате претоварени. Ако вашият списък със "задачи" непрекъснато расте, просто махнете нещо.

Обещавайки си, че ще отидете във фитнес залата или да подредите гаража, ще ви накара да се почувствате зле, ако не се случи - затова го извадете от списъка с умствени задачи и не съжалявайте.

По същия начин почистването на дома ви може да подобри настроението. Неотдавнашно проучване установи, че хората, които се прибират в чист и подреден дом, са с по-добро настроение от тези, които влизат в потънала в мръсотия и бъркотия къща. Затова отделете по 10-15 минути сутрин и приведете всичко в ред.

{{page }}

Прегърнете някого

Учените отдавна са установили ползите от човешкото докосване. Прегръщането на някого стимулира окситоцина, хормон, който ни кара да се чувстваме добре. Дори не е нужно това да е човек. Ефектът е същия и с куче или котка.

Спомнете си времето, когато нещата вървяха добре

Ако знаете, че ви предстои тежък ден, може би ще ви е трудно да повишите настроението си. Независимо дали сте изправени пред кошмарна задача, тежка среща или неприятна обстановка, мисленето си за най-лошото няма да ви помогне.

Опитайте се да се съсредоточите върху това, което се е получило добре в други случаи. Всъщност онази среща не се оказа толкова трудна, а колегите ви успяха да ви разсмеят. Задачата пък свършихте учудващо леко. Това ще ви стимулира и ще направи деня ви по-хубав.

Закусете здравословно

Какво закусихте днес – тост или зърнена закуска с мляко? Храните, които са с висок гликемичен индекс, като корнфлейкс и бял хляб, бързо се превръщат в захар в организма - и когато нивото на кръвната захар спадне отново, може да се почувствате уморени.

Обмислете закуска с нещо, което бавно отделя енергията си, като например овесена каша или яйца. Неотдавнашно проучване установи, че хората, които ядат плодове и зеленчуци на закуска, казват, че са в по-добро настроение и благополучие.

Добавете малко плодове или банан в овесената каша или сложете към омлета си чушки и спанак. Ако нямате време за толкова голяма закуска, направете си плодово или зеленчуково смути.

Направете нещо хубаво за някого

Изследванията показват, че хората, които правят нещо хубаво за другите, сами изпитват повече щастие. Нямате нужда от голям жест - малките актове на доброта също са достатъчни. Изпратете мил SMS до приятел, направете комплимент или поднесете на своя партньор закуска в леглото.