Акциите на Berkshire Hathaway, компанията основана и управлявана от Уорън Бъфет днес са най-скъпите в света. Вчера по позицията бе отчетен ръст от 0.22% до 272 005 долара за брой.

Историческият максимум по позицията остава от 24 октомври, когато бе отчетена стойност от 285 950 долара за лот.

Доскоро обаче класацията за най-скъпа акция бе оглавявана от книжата на борсовите оператори в Чили и Аржентина. Bolsa de Comercio de Santiago и Mercado de Valores Buenos Aires обаче осъществиха сплит, като на настоящите акционери бяха раздадени по 1 млн. и 250 хиляди нови акции за всяка притежавана от тях.

Това съвсем естествено намали и стойността на акциите в същото съотношение.

В подреждането за най-скъпа публична компания Apple заема челната позиция с пазарна оценка от 872 млрд. долара, следвана от Google/Alphabet, Microsoft, Amazon, Facebook и др.

Berkshire Hathaway в момента заема шестата позиция в класацията с пазарна оценка от 448 млрд. долара.

През 2000 г. китайската енергийна компания PetroChina бе първата, която премина границата от 1 млрд. долара по време на своето първично публични предлагане.

Тогава компанията се листва на борсата в Хонконг, но в оценката се включват и акции, които не са търгувани на капиталовите пазари. Седем години по-късно PetroChina се листва и на борсата в Шанхай, с което прави своето двойно листване.

Днес капитализацията на компанията е около 200 млрд. долара, или далеч зад технологичните гиганти, посочени по-горе.

Справка на Profit.bg сочи, че най-скъпата акция на Българска фондова борса е ЧЕЗ Електро България. Последната сделка позицията бе сключена на цена от 26 300 лв. за лот.