Цените на жилищата са се повишили в 25 страни членки на ЕС през 2016 г., като в България стойностите на индикатора са превишили допустимия праг, предупреждава Европейската комисия в доклада си за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, публикуван миналата седмица.

Цените на жилищата в България продължават да растат и през 2017 г. и възникват рискове за надценка, допълва комисията. Засега тя поставя страната ни в категорията на възстановяващите се страни от подценените цени на имотите заради предишните кризи.

Освен в България, през 2016 г. цените на имотите са нараснали с по-ускорено темпо от допустимото в Чехия, Ирландия, Латвия, Унгария, Австрия, Португалия, Румъния, Словакия и Швеция. Гърция, Италия и Финландия са единствените страни членки на ЕС с намаляващи цени на жилищата, като при първите две страни тенденцията продължава и през 2017 г.

В редица страни членки повишаването на цените на жилищата засилва натиска върху вече надценения жилищен пазар. Напрежението е особено видимо в Швеция и в по-малка степен – във Великобритания, Люксембург и Австрия, където силното повишаване на цените на жилищата през 2016 г. се прибавя към вече съществуващата надценка, отбелязва ЕК.

В някои страни членки продължаващата динамика в цените на жилищата се комбинира с динамика в ипотечните кредити, което предполага породени от кредитирането рискове от прегряване. Такъв е случаят в Словакия и Румъния, където растежът на ипотеките надхвърли 10% през 2016 г., на фона на ниски равнища на дългове на домакинствата.

ЕК посочва, че редица страни членки на ЕС трябва да бъдат подложени на трайно наблюдение с оглед възможно натрупване на макрофинансови рискове и последиците от тях, от гледна точка на разпределение на ресурсите и достъпност на жилищата.