Падащите температури обикновено са първият знак на идващата зима. Но наред с печената тиква и уютните вечери, те носят и нещо неприятно: високи сметки за отопление.

Независимо дали сте в офиса през целия ден или просто искате да намалите сметката за отопление, има много нетехнологични начини да се стоплите, без да завъртате крана на парното.

Направете си топла напитка

Пиенето на нещо топло повишава температурата на тялото ви. Но има и още нещо. Трябва да сте добре облечени, за да запазите топлината. Не замествайте обаче топлите напитки с други, като алкохол, защото той всъщност понижава телесната ви температура.

Изпечете нещо

Само защото сте обещали да не пипате термостата, не означава, че апартаментът ви трябва да е арктически студен. За щастие, тук има и друг източник на топлина: фурната. Използването й ще затопли вашата кухня бързо, а освен това може да се снабдите с буркан шоколадови бисквитки.

Осветете с огън

Разбира се, ако нямате камина, няма как да запалите огън у дома, но няколко свещи ще свършат работа и ще придадат атмосфера.

По-близо

Гушнете се до някой любим човек. Със сигурност ще се стоплите и ще се почувствате по-добре.

Топла вода в бутилка

Вместо електрическо одеяло, сложете под обикновеното бутилка топла вода. Вариант е да загреете торбичка с боб или ориз и да я държите в ръцете си или да я сложите на краката.

Покрийте пода

Ходенето по студения под ни кара да тръпнем и никакво количество чорапи няма да може да ни предпази. Затова покрийте всички голи подове с килими и ще се радвате на повече топлина.

Движете се

Има причина да започнете да се потите, когато тренирате. Физическата активност повишава сърдечната честота и температурата на сърцето.

Само защото имате почивен ден, не означава, че трябва да седите като ледена скулптура. Отидете на разходка, направете няколко клека или използвайте това като извинение, за да почистите банята.

Пуснете светлинатаВъпреки че навън е зима, позволете на зимното слънце да влезе и да стопли. Нощем пък затваряйте, за да не излиза топлината от дома ви.

Сложете овлажнител

Влажният въздух се усеща по-топъл от сухия въздух, така че е добре овлажнителят да работи през целия ден. Вариант е и да отворите вратата на банята, след като се изкъпете.

Уплътнете

Вратите, прозорците…. Те са основен източник на течение, особено в стари къщи или апартаменти, които обикновено не са добре изолирани. Добрата новина? Може да ги уплътните лесно с гумена или дунапренена лента.