Дигиталните валути и софтуерът разработван за тяхното следене се превърнаха в привлекателна мишена за киберпрестъпниците, както и в доходоносен нов пазар за компаниите за компютърна сигурност.

За по-малко от десетилетие хакери са откраднали биткойн и етериум на стойност над 1.2 млрд. долара, според Лекс Соколин, глобален директор по финтех технологиите в Autonomous Research LLP. Предвид скока в цените на криптовалутите в края на 2017 г., стойността им в днешни пари е много по-голяма.

“Изглежда, че хакването на криптовалути е бизнес с годишни приходи от 200 млн. долара,” казва Соколин. Хакерите са успели да достигнат до 14% от общото предлагано количество монети биткойн и етериум, казва той.

Всичко на всичко, хакерските атаки срещу криптовалути са стрували на компаниите и на правителствата 11.3 млрд. долара под формата на изгубени потенциални данъчни приходи и извършени незаконни трансакции, казва Сюзън Юстис, главен изпълнителен директор на WinterGreen Research. Блокчейн системата, която стои за криптовалутите, също е уязвима.

Загубите могат да се увеличат значително тъй като все повече инвеститори се втурват към пазара на криптовалути, без да обръщат внимание на опасностите или без да предприемат стъпки, за да се защитят.

Много блокчейн системи стартират чрез отделяне от съществуващи вече такива и всяко подобно разделяне предоставя на хакерите нови начини да се опитват да фалшифицират данни.

Служител на компанията за киберсигурност Cisco Talos, е открил слабости у клиентите на етериум, в това число и бъг, който може да доведе до изтичането на чувствителна информация, за съществуващите сметки. Пропуск в сигурността на Parity, популярен провайдър на дигитални портфейли, доведе до 155 млн. долара загуби през ноември.

През декември Youbit, борса за криптовалути в Южна Корея, обяви, че ще подаде заявление за фалит след хакерска атака, в която изгуби 17% от активите си. През същия месец от NiceHash обявиха, че хакери са откраднали биткойни за 63 млн. долара от виртуалния й портфейл.

Пазарът за софтуер, услуги и хардуер за защита на дейността, свързана с блокчейн технологиите би трябвало да се разрасне до 355 млрд. долара с преминаването на дигиталната икономика към криптовалутите и с преструктурирането на банките и финансовата общност, прогнозират от WinterGreen. Този пазар се е оценявал на 259 млн. долара през 2017 г.